Viikon agilityharjoitus 37/2024
Viikon harjoite on ruotsalaisen Annika Af Klerckerin käsialaa. Treeni-iloa!
Ohitusten oivallukset-kurssi alkaa tämän viikon lauantaina 14.9. - tervetuloa mukaan :)
Joulun ja Uuden Vuoden juhlinta on nyt jäänyt taakse, ja parin vähän erilaisen viikon jälkeen on aika palata normaaliin viikkorytmiin. Maanantaina 4.1. toiminta "Niinulassa" palautuu normaaliin vilkkaaseen arkeen. Kaikkien ryhmien harjoitukset pyörivät normaalisti, lisäksi viikonloppuna on hallillamme vuorossa CityBelgien järjestämät viralliset agilitykilpailut.
Viikon (ja samalla vuoden ensimmäisen) virallisen agilityradan pohja on valmentajakollegamme Sami Wessmannin käsialaa. Niinu ja Teemu ovat säätäneet sen pohjalta ratakentälle sopivan version. Tekniikkakentän radalla Valmentajat julkaisevat omat harjoituksensa Facebook-heimossamme.
Blogissa käsitellään seuraavia aiheita:
Olemme vahvistaneet valmennuksellista osaamista entisestään, kun fysioterapeutti Tiia Söderholm liittyy mukaan valmennustiimiin. Tiialla on agilityn lajituntemuksen lisäksi erittäin vahva osaaminen niin kehon hyvinvoinnin kuin kuntovalmennuksen saralla. NAS Teamin ja NAS Pilotin jäsenet ovat olleetkin antaneet kiittävää palautetta valmennusryhmissämme toteutetusta fyysisen valmennuksen osuudesta.
Syyskauden Kuntoremontin lopputestit pidetään loppiaisena 6.1. Kevään Kuntoremontti, joka on järjestyksessään jo neljäs, aloittaa treenaamisen helmikuun alussa.
Kuntoremonttilaisten yhteistreenien tunnelmaa.
Voit lukea Kuntoremontista lisää tästä linkistä,
Tämän viikon valmentajablogissa käsitellään ohjaajien suorituskyvyn parantamisen keinoja agilityssa. Blogin on kirjoittanut lajinomaisen fysiikkaharjoittelun spesialisti Panu Erola. Blogissa esitellään yksi Kuntoremontissa juuri agilitya silmällä pitäen kehitetyisä uudenlaisia harjoittelumuodoista, Brainendurance. Blogissa on osallistujien kommenttien lisäksi vinkkejä, joten kannattaa vilkaista, jos et vielä ole ehtinyt lukea sitä!
Kirjoittaja Panu Erola on suoraviivaisten, yksinkertaisten ja helposti toteutettavien valmennustapojen kehittäjä. Hänellä on yli 20-vuoden kokemus valmentamisesta sekä urheilussa (yleisurheilu, agility). Lisäksi hän on suorittanut yleisurheilun A-valmentajatutkinnon. Panun meriittejä ovat mm. 10-ottelun SM-pronssimitali, OLL painonnoston suomenmestaruus ja agilityn SM-11.
Kuntoremontissa Panu toimii erityisesti lajinomaisen voima- ja kuntoharjoittelun asiantuntijana.
Jos et ole vielä kuulu Facebook-heimoomme, niin mikset liittyisi iloisen mielen ryhmäämme saman tien? Liittyminen on ilmaista, vapaaehtoista, eikä sido sinua mihinkään!
Niinu Agility Sport on Facebook-sivun lisäksi myös Instagramissa tunnuksella @niinuofficial ja Twitterissä ja tunnuksella @NiinuAgility. Seuraa meitä, niin kuulet uusimmat uutiset ensimmäisenä!
Helmikuun kurssimyynti aukeaa lähipäivinä. Etukäteen kiinnostuksensa ilmaisseet saavat meiltä etukäteen sähköpostilla ilmoituksen, kun avaamme kurssi-ilmoittautumisen. Jos et ole vielä jättänyt yhteystietojasi, toimi heti, niin saat tiedon meiltä ensimmäisten joukossa. Kyselyitä kursseillemme on tullut ennennäkemättömän paljon. Toimi siis nopeasti, niin varmistat pääsyn mukaan!
Yhteystiedot voit jättää tällä lomakkeella.
Tämän viikon rata oli omien harjoituksiemme pohjana lauantaina. Jälleen kerran oli tarjolla rata, jossa riitti pureskeltavaa. Muokkasimme radasta hieman syyskauden harjoituksia teknisemmän, mutta siinä on edelleen sopivasti erilaista harjoiteltavaa tai kokeiltavaa eri tasoisille koirille.
Jos haluat tulostaa radan, kannattaa se printata PDF-muodossa.
Hyppyjen 8-9 välissä on useimmille sujuvinta tehdä valssi, ja lähettää koira kiertämään esteelle 10 oikealla kädellä ohjaten. Vikkeläjalkainen tekee sokkarin 10-11 välissä, mutta saattaa ajautua liian lähelle putkea 11. Tällöin on juoksussa kirittävää 3-metrisen putken päähän, jotta koira voi jatkaa häiriintymättä keinulle 12. Hyvä vaihtoehto on tehdä 9-10 välissä peruskääntö, lähettää koira putkeen ja leikata huomaamattomasti takana. Ohjaaja pääsee vähemmällä rynnimisellä sekä pystyy ottamaan paremmin etumatkaa keinua kohti.
Mieti kummalta puolelta haluat juosta puomin 16. Jos päädyt kulkemaan puomin siten, että se jää oikealle puolellesi, on hyvä vaihtoehto jatkoon valssaaminen puomin päässä. Tämän vaihtoehdon hyvä puoli on myös hyvä saattaminen puomin loppuun, josta on hyötyä erityisesti mikäli koirasi kontaktin suoritus vaatii ohjaajan sijoittumisen lähelle tai muuten tukea ohjaajan toiminnasta. Mikäli päädyt juoksemaan puomin oikealta puolelta, vaihtoehtoina on juosta puomin ohi, ja tehdä ikään kuin takaaleikkaus, jolla koira lähetetään putkeen. Oikein pitkällä olevat harrastajat voivat kokeilla koiran irtoamista lähettämällä koiran itsestään pois poispäinkäännöllä - eräänlainen takaaleikkauksen muoto sekin.
Putken 17 jälkeen viennillä hypylle 19 on ohjaajalla vähänlaisesti liikkumistilaa. Pidä huolta, ettet häiritse koiran etenemislinjaa seisomalla sen edessä, ja että kehonkielesi on ohjauksellisesti johdonmukaista.
Pienemmillä koirilla on 21-22 välin veto saattaa olla helpompi toteuttaa, mutta ongelmaksi voi tulla esteellä 22 lähetys. Ohjaajan kun kannattaa kiertyä valssille, jotta koiran voi ohjata koiran ollessa oikeanpuoleisessa kädessä kohti putkea 23. Tällöin koiran saa kääntymään automaattisesti putkesta kohti jatkovuorossa olevaa A:ta.
Jos välistäveto ei meinaa onnistua, on vaihtoehtona ohjata koira takaakiertoon kuvassa alakautta ja tehdä päällejuoksun ja sokkarin yhdistelmä (saksalainen).
Pakkovalssia ei pujottelun alapuolelta kiertämällä monikaan ehdi tehdä. Se on kuitenkin varteenotettava vaihtoehto, jos saat lähetettyä koirasi työskentelemään itsenäisesti. Siis suorittamaan renkaan ja hypyn 26 niin, että itse jäät kuvassa pujottelun yläpuolelle. Tällöin ohjaaja voi oikaista suoraan 27 siivekkeen taakse ottamaan koiran vastaan. Tällaista ohjausta kutsutaan leijeröinniksi. Nimitys juontuu englannin kielen termistä kerros, kerrostaa päällekkäin.
Pysyttele viimeiseen asti tarkkana, sillä pienimmätkin yksityiskohdat saattavat ratkaista onnistumisen tälläkin radalla.
Tällaisilla mietteillä tällä viikolla. Hyvän mielen treenejä radalla!
Teemu ja Niinu & valmentajat
Viikon harjoite on ruotsalaisen Annika Af Klerckerin käsialaa. Treeni-iloa!
Viikon kuvioihin on otettu jonkin verran vaikutteita Amanda Sjölanderin SM-kisojen pikkumaksien finaaliradalta. Treeni-iloa!
Viikon harjoitteissa riittää tehtäviä, joten ei muuta kuin treeni-iloa!