Agilityn treeniviikko 51/2015: Porin koulutus, pentujen kuulumisia, kilpailuja, harjoittelua, NAS-pilotti, valkkublogi, sekä viikon harjoitteen vinkit.

Tämän viikon viikkorata on viimeinen rata ennen Niinun valmennusryhmien joulutaukoa. Muut kurssit jatkuvat normaalisti joulun ajan lukuunottamatta taukoa 23.-25.12. ja 31.12.2015. Niinun ryhmät palaavat normaaliin päiväjärjestykseen maanantaina 4.1.2016.

Julkaisemme kuitenkin ensi viikollekin ratapiirroksen sellaisille, jotka haluavat käydä joulun aikaan omien koiruleidensa kanssa kilpailemassa. Joulun aika on hyvää aikaa rentoutua ja palautua arjen kiireistä. Toiset haluavat joulun tienoolla pitää taukoa harrastamisesta, toisille se on parasta aikaa harrastamiselle.

Blogissa käsitellään seuraavia aiheita:

Porin valmennus AK-6:lla (WeCan hallissa)

Matkustin lauantaiaamuksi Poriin AK-6:n kutsumana. Porissa oli hieno tavata paljon uusi kasvoja, kaikki tosi hyväntuulisia ja taitavia ohjaajia - ja tietenkin päteviä koiria! Aiemmin emme porilaisia olekaan valmentaneet, joten olipa kiva päästä uudelle paikkakunnalle kertomaan ajatuksiamme agilityn ohjaamisesta. Oli hienoa huomata seurojen välisen harmonian ja yhteistyön toimivan saumattomasti Porissa. AK-6 vuokrasi tilaa WeCalta, ja koulutuksen vapaat paikat olivat täyttyneet naapuriseuran jäsenillä.

#seminar for #AK-6 in #Pori by @thlinna @westcoastagility hall. #succeedingpositively

Kuva, jonka Niinu Agility Sport (@niinuofficial) julkaisi


Valmennuksellisesti ohjaajilla olivat ohjausmuuvit varsin hyvin hallussa. Mielestäni pedagogisesti tärkeä vaihe oli, kun radan tutustumisessa kävimme niitä enemmän palastellusti läpi, ja pohdimme niiden eri vaiheiden käyttötarkoituksia ja samankaltaisuuksia. Kaikki ohjaustekniikat koostuvat muutamasta yksinkertaisesta muuvista, joita peräkkäin yhdistelemällä muodostuvat nykyisin tunnetut ohjausliikkeet, siis tekniikat. Ja kenties muutamia vielä tuntemattomiakin.

Toinen tärkeä aihe, jota valmennuksessa teemallisesti sivusimme, oli ohjauksen rytmi. Oikea-aikaisuus ja sijoittuminen olivat termeinä kyllä useimmille tuttuja, mutta niiden käytännön soveltamista harjoittelimme monessa kohtaa. Uudempaa asiaa oli rytmittämiseen liittyvä liikkeen suunta ja vauhti.

Näytin myös valmennettaville miten ihmisnuoli, niisto ja valssi ovat käytännössä motorisesti sama ohjaus. Lisäksi näytin miksi päällejuoksu (ja päällejuoksu+persjättö eli saksalainen), pakkovalssi ja monet muut näiden ohjausten muunnelmat sisältävät aivan samanlaisia elementtejä. Kaikissa näissä on agilityn perusfundamentit paikallaan: hidastus-suunnanmuutos-kiihdytys.

Neljäs iso kokonaisuus valmennuksessa oli koiran kontrollointi ohjaajafokuksen ja estefokuksen välillä. Lyhyesti selitettynä ydin menee näin: Ohjaajan hidastava vauhti saa koiran kiinnittämään huomion ohjaajaan, eli koira pitäisi vaihtaa ohjaajafokukseen. Kiihdytystä tarvitaan puolestaan siihen, että koira vaihtaa estefokukseen eli alkaa etsiä seuraavaa suoritettavaa estettä. Sitä se etsii siitä suunnasta, mihin koiran nenä näyttää ohjaajan kiihdyttäessä.

Viides kokonaisuus, johon ohjeita useimmille annoin, oli ohjaajan rintakehän suunnan vaikutus koiran tekemiseen. Mutta kaikkea ei ehdi eikä voi opettaa yhdellä valmennuksella, joten keväällä Niinu pääsee jatkamaan siitä mihin minun valmennuksessa jäätiin. Muutamassa kohdassa ohjauslinjojen valinnoista (pyörittäminen vs. ristiin hyppääminen) tuntui olevan painotusta pyöritysten puolelle. Kyseisellä radalla se oli hitaampi vaihtoehto. Palkkauksen ajoittamisesta, kriteereistä ja suuntaamisesta juteltiin useammankin kanssa. Keväällä sitten Niinu näkee mihin tässä osa-alueella on muutamassa kuukaudessa on kehitytty.

Kokonaisuutena päivästä jäi päälimmäiseksi mieleen tosi monet päivän aikana nähdyt onnistumiset, ilo koiran kanssa tekemisestä ja hyväntuuliset valmennettavat. Kiitokset vielä AK-6:lle ja Jettalle mukavasta päivästä ja hyvistä järjestelyistä!


Pentujen kuulumiset

Ingrid ja Rauni kasvavat kovaa vauhtia. Kahden näin samanikäisen mutta eri yhdistelmistä olevan koiranpennun kehittymistä on sekä hauska että mielenkiintoista seurata. Koirien kehittyessä niiden yksilölliset erot alkavat erottua, ja sitä mukaa myöskin harjoitteluun tulee pieniä painotuseroja. Toinen oppii jotain nopeammin ja päin vastoin. Niillä on myös selkeästi kehitysvaiheita, joihin pitää aina reagoida yksilöllisesti, päivän ja vireen mukaan. Toinen saattaa yhtenä päivänä jännittää vierasta ihmistä, samalla kun toinen jo on reippaasti menossa tervehtimään muukalaista. Toisena päivänä osat saattavat olla vaihtuneet.

020_8681Ingrid lelujen kanssa

Toki molemmille penneleille opetetaan samoja perusasioita, mutta painotukset ovat erilaisia. Ingrid on kehonhallinnaltaan luontaisempi, mutta Rauni taas on kova tyttö kiipeilemään. Ingrid saattaa vaatia hetken totuttelun uuteen paikkaan, kun Rauni lähtee uteliaasti tutustumaan uusiin paikkoihin ja ihmisiin. Molemmat leikkivät leluilla reippaasti ja kiihkeästi, mutta myös makupalat kelpaavat palkkioksi. Toisena päivänä Rauni suorastaa nirhii kiihkeästi palkkaavaa kouraa, toisena se ottaa namin kourasta kiltimmin.

Koiran koulutus on yksilöllistä. Aivan kuten ohjaajienkin, myös koirien vireystilassa ja oppimiskyvyssä on harjoittelukohtaisia eroja. Näitä on hyvä pennuilla kunnioittaa ja ottaa huomioon omassa tekemisessä. Teemme harjoitukset parin kolmen minuutin pätkissä, välillä molemmat yhtä aikaa ja välillä toinen odottaa vuoroaan toisen tehdessä. Pentujen kanssa harjoitellessa on hyvä olla itse utelias ja hyvällä leikkimielellä, pennun ehdoilla. Treenejä voi kolme-neljäkuisella pennulla tehdä pari kertaa päivässä. Pääpainon harjoittelussa ja tekemisessä on kuitenkin oltava sosiaalistamisessa ja peruselämän taitojen opettamisessa.

Raunin ja Ingridin tämän viikon ohjelmaan ovat kuuluneet esimerkiksi pennuille suunnattuja kehonhallintatreenejä tasapainotyynyillä, tolpan kiertämistä ja oppimisen oppimista. Tällä viikolla niillä tehtiin koeluontoisesti pari sarjaa kolmen bumperin ylityksiä, eli hyppytekniikan perusteita hyppytekniikkaspesialisti Mari Sydänmaanlakan valvovan silmän alla.


020_8657Rauni kolmen bumperin sarjalla

Kisa- ja treenikuulumisia

Spiiku_palkintopallikuva
Spiiku kovassa seurassa kolmas

Perjantaina kävimme Lahdessa treenaamassa Wessmanin Samin ja Lehtisen Lotan kanssa. Olipas jälleen kerran todella mukavat yhteistreenit. Sami oli tehnyt haastavat kiemurat, joiden vaihtoehtojen pohtimisessa vierähti kivasti treenille varattu parituntinen. Meiltä treenasivat Thor ja Spiiku, Sami treenasi Carin kanssa ja Lotta Tronin kanssa. Ei tainnut olla ihan huono treeni, kun Niinu veti Spiikulla lauantaina tuplanollan, Reiskalla hyvän nollan ja Lotta haki Tronin kanssa toisen noususertinsä Tampereelta. Ei hassummat treenit! Kiitokset seurasta, Sami ja Lotta!
[facebook url="https://www.facebook.com/niinuagilitysport/posts/547631978745839"]



NAS Pilotti

Sunnuntaina meillä oli vuorossa NAS Valmennuspilotin kolmas leiri. Aamupäivällä pilottilaiset osallistuivat itse valitsemiinsa osa-alueklinikoihin Leenan johdolla. Aika monella treenin aiheena olivat pujottelun sisäänmenot erilaisista kulmista, seinää kohti päättyvän pujottelu tai putkihäiriön harjoittelu pujottelukeppien lähellä. Kontakteja oli ohjelmassa myös monissa. Osa treenasi juoksukontakteja ja toiset puolestaan 2-on-2-off:ia.

Toisessa suorituspisteessä Mari laittoi koirien hyppytekniikkaosaamisen todelliseen puntariin. Loistavaa, että jo tässä vaiheessa kautta hyviä suorituksia riitti runsaasti, mutta toki vielä tekemistäkin jäi. Teemu ja Niinu pitivät luennon kilpailemisesta. Luennon pääkohdat voisi ehkä tiivistää seuraaviin pääkohtiin:

  1. Kilpailut ovat osa harjoittelua
  2. Kilpailujen merkitystä ei kannata liioitella
  3. Kilpailupäivän rutiineja kannattaa pyrkiä tuomaan osaksi tavallista harjoittelua
  4. Kilpaileminen on taito, jota voi harjoitella
  5. Aivan uusia taitoja voi harjoitella, aivot ovat plastiset ja niitä pystyy kehittämään vaikka mihin!


Niinu Agility Sportin pilotti-valmennusryhmä Teemun luennolla. #niinuagilitysport #succeedingpositively #nutrolinlife

Kuva, jonka Niinu Agility Sport (@niinuofficial) julkaisi


Päivän agilityosuudesta vastasi Niinu, joka oli suunnitellut pilotoittavaksi vauhdikkaan ja virtaavan radan. Rata ei profiililtaan ollut vaikea, mutta silti todella onnistunut. Vauhti tuo kuitenkin aina vaikeutta. Kaikille osallistujille tuli paljon onnistumisia ja sitä kautta itseluottamusta. Radalta löytyi kuitenkin kaikille hiottavaa ja parannettavaa. Hyvän radan tavoin ne eivät olleet samassa paikassa, vai osaamista mitattiin eri kohdissa.

Itsereflektoinnista ja itsensä johtamisesta vastasi Pikku-Marin omatoimitehtävä, jossa laitettiin osallistujat mukavuusalueen ulkopuolelle pohtimaan omia ja koiran vahvuuksia, omia harrastusmotiiveja ja monenlaisia muita itsetuntemukseen liittyviä yksityiskohtia.

Runsaasti oli taas asiaa ja paljon aikaa vietettiin epämukavuusalueella, mutta tärkeimmistä tärkein, hurtti huumori lensi läpi päivän! Hienoa porukkaa nämä meidän pilottilaiset!

Viikon valmentajablogissa kysytään tiedätkö koiran ja ohjaajan välisten vastuiden eroista!

Hyppytekniikkaspesialisti Mari Sydänmaanlakka tiedustelee blogissa "Tunnetko koirakon vastuunjaon hypyissä?" Mitä kaikkia taitoja ratasuorituksen osana koiran pitääkään hallita ja kaikkea mitä sille voidaan opettaa! Blogia on jaettu sosiaalisessa mediassa runsaasti ja se on saanut erinomaisen vastaanoton lukijoiden keskuudessa. Olethan lukenut sen jo?


Niinu Agility Sport sosiaalisessa mediassa

Jos et ole vielä kuulu Facebook-heimoomme, niin mikset liittyisi iloisen mielen ryhmäämme saman tien? Liittyminen on ilmaista, vapaaehtoista, eikä sido sinua mihinkään!

Niinu Agility Sport on Facebook-sivun lisäksi myös Instagramissa tunnuksella @niinuofficial ja Twitterissä ja tunnuksella @NiinuAgility. Seuraa meitä, niin kuulet uusimmat uutiset ensimmäisenä!

Viikon virallinen agilityharjoitus

Jos haluat tulostaa radan, kannattaa se printata PDF-muodossa.

Viikon vinkit ja knopit:


Nautitaan treeneistä täysillä ja hyvllä fiiliksellä!

Teemu ja Niinu & valmentajat

Vuh vuh! Tykkäämme kekseistä!

Verkkopalvelumme käyttää evästeitä (eng. cookies) parantaakseen sivujen toimintaa sekä kerätäkseen kävijätilastoja. Osa verkkopalvelun toiminnoista ei ole käytössä, mikäli et salli evästeiden laatamista.

Vuh vuh! Tykkäämme kekseistä!

Verkkopalvelumme käyttää evästeitä (eng. cookies) parantaakseen sivujen toimintaa sekä kerätäkseen kävijätilastoja. Osa verkkopalvelun toiminnoista ei ole käytössä, mikäli et salli evästeiden laatamista.

Evästeasetukset tallennettu