Viikon agilityharjoitus 37/2024
Viikon harjoite on ruotsalaisen Annika Af Klerckerin käsialaa. Treeni-iloa!
Ohitusten oivallukset-kurssi alkaa tämän viikon lauantaina 14.9. - tervetuloa mukaan :)
Ihminen on kehittänyt itseään jo vuosituhansien ajan. Kokoajan on pyritty parempaan kuntoon, syy ja tarkoitus ovat vain vuosien varrella hieman muuttuneet. Tänä päivänä mukaan tulevat ulkonäkö yms. muuta vastaavat syyt mutta koko ajan enemmän ja enemmän terveys. Siihen treenaamisella onkin erittäin suotuisa vaikutus.
Treenata voi monella tavalla. On kestävyys-, nopeus- ja voimaharjoittelua. Voidaan treenata koko kehoa dynaamisesti tai staattisesti. On syvää kerrosta ja pinnallisia lihaksia. On konsentrista ja eksentristä työtä. Hienoja sanoja riittää enemmän kuin Nobel-gaalassa mutta perus periaate kuitenkin on aina sama, jos et tee töitä niin ei tule tuloksiakaan.
No mitä tiede sanoo tällä hetkellä harjoittelusta?
Ei paljon mitään, ainakaan maallikon järkeen käypää. Ristiriitaista tietoa on enemmän kun Vilkkilässä kissoja. Ainoa mistä suurin osa on samaa mieltä, että voimaharjoittelulla, tämän hetken tiedon valossa, on suurin vaikutus loppuelämässämme pärjäämiseen. Monipuolisuus on myös yleisesti suositeltava linjaus.
Eksentrinen harjoittelu
Eksentrinen harjoittelu on tällä hetkellä ehkä mielenkiintoisin ajatussuunta. Eksentrinen harjoittelu tarkoittaa suomeksi sitä että lihas tekee töitä samalla kun se venyy eli esim. portaista alaspäin mennessä alemmalle portaalle astuvan jalan etureisi jarruttaa liikettä (samalla kun polvi koukistuu) ja paino siirtyy eteenpäin. Eksentrisestä harjoittelusta on vähän tutkittua tietoa mutta kaikki tutkimukset puoltavat siitä saatuja hyötyjä verrattuna ”normaaliin” harjoitteluun. Tutkimuksissa on pienet otosmäärät ja niitä on vähän mutta ainakin omat käytännön kokemukset osoittavat samaan suuntaan.
Eksentrisen harjoittelun hyötyjä ovat tutkimusten mukaan, kolesterolin pieneneminen, lepoaineenvaihdunnan suureneminen sekä lihasten pienempi hapentarve harjoitellessa, joka mahdollistaa kovemman harjoittelun. Ongelmana on se että lihakset kipeytyvät yleensä huomattavasti enemmän kun ns. ”normaalin” harjoittelun aikana. Tämän asian kun osaa ottaa huomioon niin hyvin pärjää.
Olemme vieneet näitä ajatuksia mukaan Citius Altius Agilitius-ryhmän Kuntoremonttiin ja tulokset ovat jo nyt hämmästyttävän kovia. Tammikuussa näemme kuinka ihanaa harjoitteleminen on ollut kun seuraava testipäivä koittaa.
Mikko Virtala
Urheilufysioterapeutti
Suomen Urheiluhierontakeskus Oy
Viikon harjoite on ruotsalaisen Annika Af Klerckerin käsialaa. Treeni-iloa!
Viikon kuvioihin on otettu jonkin verran vaikutteita Amanda Sjölanderin SM-kisojen pikkumaksien finaaliradalta. Treeni-iloa!
Viikon harjoitteissa riittää tehtäviä, joten ei muuta kuin treeni-iloa!