Mitä hyötyä on puhtaista palkkioketjuista?

Edellisessä kirjoituksessani käsittelin harjoituksiin keskittymistä ja oppimisen tehostamista. Tässä lähden syventämään tärkeää osa-aluetta eli palkkioketjuja. Halutun asian oppiminen on tehokkainta, kun koiran koko keskittymiskyky suuntautuu vain siihen. Koiran motivaatio siis perustuu harjoittelun selkeään rytmitykseen ja palkitsemisen vaikutusten huomiointiin. Kouluttajan näkökulmasta tavoitekäyttäytymistä on helppo analysoida, kun harjoitussessiot ovat lyhyitä ja selkeitä.

Palkkioketjut pysyvät puhtaina roskakäyttäytymisestä, kun ne ovat riittävän lyhyitä kouluttajan keskittymisen säilymiseksi ja koira viettää oppimistauot erikseen opetetulla taukopaikalla. Myös ihminen tarvitsee tauotusta, koska koiran opettamisen lisäksi hän miettii edellistä ja seuraavaa sarjaa, huolehtii tarvikkeista ja kuuntelee valmentajan ohjeita. Koiran ollessa taukopaikalla ihminen voi hengähtää ja miettiä, mitä seuraavaksi tapahtuu.

Mitä sujuvuudella tarkoitetaan?

Oppimistermi sujuvuus tarkoittaa juuri seuraavan toiston viiveetöntä aloittamista palkkion jälkeen. Sujuvuus on siis viiveetöntä valmiutta jatkaa harjoitusta. Treenikuplassa puhtaat palkkioketjut ja sujuvuus yhdistyvät, palkkiot seuraavat nopeasti toinen toisiaan ja ihminen asettaa koiran onnistumaan yhä uudestaan jokaisen palkkion päätteeksi. Vaihtoehtoja esimerkiksi:

1) Palkkaamisen päätyttyä, kun koira nielaissut ruuan tai irrottanut lelusta, antaa välittömästi uusi vihje halutusta käyttäytymisestä.
2) Johdattaa koira uuteen aloituspaikkaan, josta jatkaminen on helppoa.
3) Odottaa, että koira omatoimisesti tarjoaa käyttäytymistä uudestaan.

Sujuvuus tarkoittaa seuraavan toiston viiveetöntä aloittamista palkkion jälkeen

Palkkion antamisen hetkeä voidaan hyödyntää koulutuksessa parillakin tavalla. Koira voidaan johdattaa uuteen aloituspaikkaan palkkaamisen yhteydessä ja palkan suuntaa voidaan hyödyntää sheippaamisprosessissa sillä tavalla, että haluttua käyttäytymistä saadaan lisää. Esimerkkinä oppimistehtävä, jossa koira opetetaan kulkemaan tuolin alta. Koira seisoo tuolin edessä ja katsoo sitä, naksu. Palkkio annetaan siten, että saadakseen sen, koira liikkuu lähemmäs tuolia. Kun koira on saanut palkkion, se on uudessa paikassa, lähempänä kohdetta. Seuraavan kerran palkkio voidaan antaa niin, että sen jälkeen koira on taas lähempänä tuolia ja eri asennossa, matalampana. Näin seuraavassa toistossa koiran on helppo mennä jo tuolin alle. Kohdetta häivyttäessä sen poistaminen ja palauttaminen kannattaa ajoittaa siihen hetkeen, kun koira saa palkkion, koska muuten kohteen liikevihje on voimakas ja voi ohjata koiran käyttäytymisetä muuhun kuin haluttuun suuntaan.

Millainen harjoitusten rakenne tukee treenikuplaa?

Harjoitusten toimiva perusrakenne on THINK, PLAN, DO eli ajattele, suunnittele ja toteuta.

THINK. Puhtaat palkkioketjut muodostuvat huolellisesta suunnitteluvaiheesta ja ositetuista tehtävistä, joita koira pystyy sujuvasti toistamaan. Toisin sanoen kyse on tehtävän jakamisesta tarpeeksi pieniin osiin, jossa osakriteerit ovat sellaiset, että koiran on mahdollista saavuttaa ne. Treenikuplassa pysyminen on mahdollista siten, että harjoitussessiot ovat lyhyitä. Ihmisen rajallisen keskittymiskyvyn takia ainakin ohjaaja tarvitsee taukopaikan vaikka koira ei sitä tarvitsisikaan. Taukopaikka on parhaimmillaan visuaalinen. Silloin kouluttajat ja muut treenejä seuraavat näkevät, koska koira tai vaihtoehtoisesti ihminen on taukopaikalla. Ohjeita voi antaa vain silloin, kun koirakko on tauolla. Kun he harjoittelevat, ovat siis kuplassa, ohjaajaa ei saa oheistaa tai keskeyttää. Jos haluaa, että koiran keskittyminen suuntautuu vain ja ainoastaan ihmisen tekemiseen, täytyy silloin myös ihmisen keskittyä vain ja ainoastaan koiraan. Jos ohjaajan keskittymiskyky häirintyy helposti, sitä parannetaan hyvin täsmällisillä harjoituksilla.

Kun koirakko on kuplassa, ohjaaja ei saisi reagoida ympäristöön millään tavalla, mukaan lukien kouluttajan tai muiden ihmisten ohjeet ja neuvot. Jos kouluttajan on aivan pakko puuttua harjoituksen kulkuun kesken session, tulee hänen pyytää koirakkoa siirtymään taukopaikalle. Jos ohjaajan keskittymiskyky häirintyy helposti, sitä parannetaan hyvin täsmällisillä harjoituksilla.

Kun koirakko on kuplassa, ohjaaja ei saisi reagoida ympäristöön millään tavalla

PLAN. Suunnittelussa käytetään apuna flowcharteja eli harjoituskaaviota. Harjoituskaaviot kirjoitetaan ylös tai kerrotaan kouluttajalle/treenikavereille, että kaikki katsovat samaa asiaa, miltä osiot näyttävät käyttäytymisenä. Esimerkkinä harjoituskaavio tokon perusasennolle. Koira makaa taukomatollaan. Ohjaaja siirtyy harjoituspaikan keskelle. ”Tule!” Koira juoksee ohjaajan eteen, koira istuu ja katsoo ohjaajaa silmiin. ”Yes!” Ohjaaja ottaa lelun taskusta. Koira tarttuu leluun ja ohjaaja pitää lelusta kiinni. Ohjaaja kääntää vasemman kylkensä koiraa kohti ja pysähtyy. ”Irti!” Koira irrottaa lelusta, peruuttaa hieman ja katsoo ohjaajaa silmiin. Ohjaaja laittaa lelun taskuun. ”Sivulle!” Koira siirtyy istumaan ohjaajaan vasemman jalan viereen. ”Yes!” Ohjaaja kaivaa lelun taskustaan. Koira tarttuu leluun ja ohjaaja pitää lelusta kiinni. ”Irti!” Koira irrottaa lelusta, peruuttaa hieman ja katsoo ohjaajaa silmiin. Ohjaaja laittaa lelun taskuun. ”Matto” Ohjaaja ja koira juoksevat kilpaa taukomatolle. Koira heittäytyy matolle makaamaan. Ohjaaja antaa nameja koiran etutassujen väliin.

Kun harjoituksessa tehdään useampi sivulletulo, täytyy miettiä, mikä on koiran sijainti, kun se irrottaa lelusta. Harjoituksen vaikeustason määrää koiran asento ja kehon suunta, kun se irrottaa lelusta. Jos koira ja ohjaaja seisovat kasvokkain, koiran pitää onnistuakseen osata sivulletulo lopullisessa muodossaan. Alkeita harjoitellessa koiran voi asettaan onnistumaan esimerkiksi siten, että se lelusta irrottaessaan ja uuden vihjeen kuullessaan on jo lähellä loppuasentoa.

Suunnitteluvaiheessa mieti toimintamalli myös virheen varalle. Jos tiedät, että innostuessaan koirasi irrottaa lelusta hitaammin ja kun pistät lelua taskuun, se saattaa alkaa haukkumaan. Kirjoita harjoituskaavioon, mitä teet, jos koira alkaa haukkumaan. ”Irti!” Koira irrottaa lelusta, peruuttaa hieman ja katsoo ohjaajaa silmiin. Ohjaaja laittaa lelun taskuun. Koira aloittaa haukkumisen. ”Istu!” Koira istuu. Ohjaaja ottaa nopeasti taskustaan makupalan ja antaa sen koiralle. Koira nielaisee sen. ”Sivulle!” Harjoituskaaviota jatketaan tästä eteenpäin kuten edellä.

Suunnitteluvaiheessa mieti toimintamalli myös virheen varalle

DO. Toteuta. Treenikuplassa pysymistä auttaa se, että harjoituskaavion kuivaharjottele ilman koiraa. Siinä testataan suunnitelman toteutuskelpoisuus. Sitten vaan toteuttamaan suunnitelma!

Tervetuloa mukaan kokemaan kupla-harjoittelun teho!

Apua yhteistyöhön ja Treenikupla agilityssä ovat uusia kursseja tarjonnassamme. Kurssit on suunniteltu täydentämään kokonaisvaltaista tarjontaamme koirakoiden kehittämiseksi. Uskomme, että monet koirakot saavat harrastuksestaan entistä enemmän irti ja kokevat uudenlaisia onnistumisen elämyksiä, kun harjoittelu on entistä sujuvampaa. Mikäli kiinnostuit, niin tutustu tästä kurssien tarkempaan sisältöön.

Kirjoittaja

Inka Juntheikki on uusi tuttavuus valmennustiimissämme. Inka on harrastanut agilitya vuodesta 2002, ja kouluttajakokemusta on kertynyt useammalta vuodelta. Akateemisen tutkijan työssä opittu tarkkuus johdatti Inkan modernin eläinkoulutuksen pariin. Inka käyttää koulutuksessa selkeitä rakenteita ja positiivisen vahvistamisen tekniikoita, koska se tekee oppimisesta tehokasta. Tehokkuus tuo vapauden pitää hauskaa ja olla luova treeneissä. Tärkeintä on ilo yhdessä onnistumisesta.

Inkan intohimona on halu lisätä ihmisten ymmärrystä eläinten oppimisesta ja käyttäytymisestä. Tämän takia hän on opiskellut käyttäytymisanalyysiä ja tarkoituksena on opiskella sitä laajemmin.

Inkan osaaminen, tausta ja luonne sopivat erinomaisesti yhteen Niinu Agility Sportin tavoitteiden ja arvojen kanssa. Hänen osaamisensa tuo vahvuutta agilityn lisäksi koiran käyttäytymisen hallinnan ja arkitottelevaisuuden palveluihimme.

Teemakurssit

"Niinulassa" järjestetään joka viikkoa useita erilaisiin teemoihin liittyviä kursseja. Näihin kursseihin liittyvät treeniradat julkaistaan Facebook-heimossamme. Näin kevään korvilla otimme valikoimaamme vielä muutamia uusia kursseja.

Sosiaalinen media

Instagram ja Twitter

Niinu Agility Sport on nyt mukana Facebook-sivun ja -ryhmän lisäksi myös Instagramissa tunnuksella @niinuofficial ja Twitterissä ja tunnuksella @NiinuAgility. Joko seuraat meitä?

Niinu Agility Sportin heimo Facebookissa

Jos et ole vielä kuulu Facebook-heimoomme, niin mikset liittyisi iloisen mielen ryhmäämme saman tien? Liittyminen on ilmaista, vapaaehtoista, eikä sido sinua mihinkään!

Niinu Agility Sportin on suunnannäyttäjä ja edelläkävijä koirien valmennus- ja luentopalvelujen palveluissa. Meillä teot puhuvat puolestaan, ja toimimme aidosti arvojemme mukaan: positiviisesti, avoimesti, rehellisesti, kaikkia tasapuolisesti arvostaen ja sivistyneesti.

Palvelemme yhdistyksiä, seuroja, treeniryhmiä, yksityishenkilöitä ja yrityksiä. Toimimme asiakkaan tiloissa tai Niinu Agility Sport-areenalla. Olemme pyrkineet panostamaan harjoitusolosuhteisiin. Lämpimässä hallissamme on huippumoderni ja ylistyksiä kerännyt Saltex-keinonurmialusta, sisä-wc:t, kahviotila ja turvalliset Smart-99®-esteet.

NAS-areenalla pyörivät viikkoharjoitukset kahdella treenikentällä. Viikonloppuisin hallissamme järjestetään agilitykilpailuja ja muita tapahtumia sekä erilaisia teemakursseja. Jos kiinnostuit palveluistamme, niin kerromme mielellämme lisää! Yhteyden saat helpoimmin tästä linkistä tai lähettämällä sähköpostia [email protected].

Viikon agilityharjoitus 22/2024

Tällä viikolla palaamme hieman perusteisiin, sillä kuviot ovat mukavan leppoisia. S-linjan takaakiertoja, innejä ja kokoamista, siinä muutama tärkeä asia treenattavaksi. Ja tämän viikon teemana on myös mestarillinen harjoittelu! Treeni-iloa!

Vuh vuh! Tykkäämme kekseistä!

Verkkopalvelumme käyttää evästeitä (eng. cookies) parantaakseen sivujen toimintaa sekä kerätäkseen kävijätilastoja. Osa verkkopalvelun toiminnoista ei ole käytössä, mikäli et salli evästeiden laatamista.

Vuh vuh! Tykkäämme kekseistä!

Verkkopalvelumme käyttää evästeitä (eng. cookies) parantaakseen sivujen toimintaa sekä kerätäkseen kävijätilastoja. Osa verkkopalvelun toiminnoista ei ole käytössä, mikäli et salli evästeiden laatamista.

Evästeasetukset tallennettu