Virallinen agilityharjoitus 07/2016: Kilpailemista, harjoittelua ja

Tämän viikon radallamme on useita paikkoja, joihin sopii vastakäännös. Mutta onko se järkevä valinta kaikkialle peruskäännöksen sijaan? Lue knopit ja vinkit, niin tiedät!

Tekniikkakentän harjoitteet valmentajamme julkaisevat Facebook-heimossamme.Kisakuulumisia KKK 13.-14.2. & TSAU 14.2.2016

Kirkkonummen kennelkerho järjesti jälleen agiltykilpailut NAS-valmennuskeskuksessa. Lauantain 3-luokan kilpailuissa saimme iloita omien koirien, valmennettavien kuin muidenkin osallistujien runsaista onnistumisista ja hienoista ratasuorituksista. Omista koiristamme lauantain kilpailuihin osallistuivat Thor, Pulmu ja Rei. Päätimme jättää alun perin kisoihin ilmoitetun Spiikun pienten jumien takia pois, jotta tilanne ei ainakaan pahentuisi. Niinulla ei mennyt lainkaan hassummin. Yhdellä radalla Pulmu pääsi juhlimaan voittoa, ja Reiska oli 3. yhden sadasosan hopeasijan hävinneenä. Kaksoisvoitto jäi sadasosan päähän. Kolmannella radalla Reiska teki vahvat kontaktisuoritukset, mikä lupaa hyvää kesän arvokilpailukautta ajatellen.


Pulmun voittorata

Täytyy sanoa, että KKK kyllä osaa järjestää hyvähenkiset ja leppoisat kilpailut. Siitä iso kiitos kuuluu pätevälle taustaorganisaatiolle, rutinoituneelle kisajärjestelykoneistolle, hyväntuulisille toimitsijoille ja muille vapaaehtoisille. Toki ei sovi unohtaa tuomareita, kilpailijoita eikä kepoja ja ketyjä kunkin rooleissan tapahtumien järjestämisessä.

Sunnuntaina KKK:n kisoissa oli vuorossa 1- & 2-luokan kilpailut. Haraldin toipuminen on sujunut positiivisesti, mutta kahden kevyen höntsätreenin jälkeen ei vielä ole toviin oikea aika mennä virallisiin kilpailuihin testaamaan päivän kuntoa. Niinpä kisavankkurimme suuntasivat Turkuun, missä sama kolmen koirakon poppoo toteutti harjoitussuunnitelmaa Niinun kanssa. Radoilla sattui pieniä virheitä ja runsaasti viittä vaille nappisuorituksia, mutta tulokset jäivät yhteen Thorin nollaan. Toisaalta kisat kävivät erinomaisesta harjoituksesta ensi kesää ajatellen, kun ei täytynyt vetää kaikkia esteitä äärirajoilla.

Tunnelmia kilpailuista ja palkintojenjaosta. Kuva: Liisa SummanenNAS-kilpailutreenit toiveuusintana jälleen 26.3.!

Osallistujien palautetta:

"Aivan Super treenipäivä - nyt ymmärrän miksi tyypit on niin fiilareissa kotiutuessaan Niinun hallilta! Siihen jengiin voi nyt lisätä yhden väsyneen ja hikisen mutta niiiiin tyytyväisen asiakkaan - ja sen väsyneen (& taitavan) koiran/t"
"Loistava treenipäivä – paljon jäi päähän asiaa! Ja sain nimen "ongelmalleni" = oikea rytmitys. Tästä on hyvä jatkaa! Ja Maaliskuun treeniin on jo ilmoittauduttu!".
"Kiitos minunkin puolestani! Vallan mainiot treenit oli! Hyvät treenit oli, itselleni teki ainakin hyvä kun treenit tehtiin hieman pidemmän kaavan mukaan (vaikka mulla olikin hieman kiire loppupäässä)."
"Kiitokset teille tämän päivän treeneistä, olivat hyvät.", "Kiitos päivän treenistä – olen ihan fiiliksissä, tai siis minä ja koirani ollaan"
"Omasta puolestani supersuuret kiitokset muille kurssilaisille avusta radan "rimannostajina""

Yli puolet paikoista on jo mennyt, joten kannattaa toimia nopeasti. 

Niinu Agility Sport sosiaalisessa mediassa

Jos et ole vielä kuulu Facebook-heimoomme, niin mikset liittyisi iloisen mielen ryhmäämme saman tien? Liittyminen on ilmaista, vapaaehtoista, eikä sido sinua mihinkään!

Niinu Agility Sport on Facebook-sivun lisäksi myös Instagramissa tunnuksella @niinuofficial ja Twitterissä ja tunnuksella @NiinuAgility. Seuraa meitä, niin kuulet uusimmat uutiset ensimmäisenä!

Lähiviikkojen tapahtumia

Lähiaikojen valmennustarjontaamme voit tutustua osoitteessa https://www.niinuagilitysport.com/tulevat-kurssit/.

Jos haluat saada tietoa ensimmäisten joukossa uusista kursseistamme, niin jätä yhteystietosi meille tällä lomakkeella.


Viikon virallinen agilityharjoitus

Tämän viikon rata on hieman pidempi ja vaikeusasteeltaan haastavampi kuin muutamien lähiviikkojen radat ovat olleet. Toivottavasti vaihtelu virkistää! Tarjolla on kuitenkin myös pari helpompaa rataversioita sellaisia haluaville.

Jos haluat tulostaa radan, kannattaa se printata PDF-muodossa.

Kilpailevien rata

Möllien rata

2016-w07_treeniviikko_mollit


Viikon vinkit ja knopit:

 • Esteet 1-8
  Lähdöstä saa olla tarkkana, että koira lukitsee kakkosesteen kunnolla, jotta ehtii lähelle nelosen lähelle ohjaamaan. Mitä lähempänä koiraa olet, sitä tehokkaampi vaikutus ohjaukseen saadaan. Hyvin rytmitykset hallitseva ohjaaja voi tässä kohdassa tehdä vastakäännön ja pyörittää koiran siivekkeen 5 kautta valssilla. Pitkälaukkaisen koiran ohjaaja voi haluta valssata 4.:n ja 5.:n välissä ja pyöräyttää koiran ulkokautta joku peruskäännöllä tai vastakäännöllä putkeen 6. Rytmityksen kanssa hapuilevan kannattaa kuitenkin panostaa perusohjausten haltuunottoon ennen kuin alkaa valitsemaan ohjaustekniikoita radalleen.Kuutosputkelle mentäessä ohjaajan kannattaa olla putkien välissä, mahdollisimman lähellä putken sisäänmenoa (mielellään jopa putken suun ohi metrin verran), kun koira menee putkeen. Ohjaaja tekee terävän ja napakan jarrutuksen, kun koira on noin puolen metrin päässä putken sisäänmenosta. Näin koira saa ohjaajan liikkumisessa tapahtuvasta muutoksesta tarvittavan informaation putken jälkeistä käännöstä varten. Osa kutsuu tätä oikea-aikaista rytmitystä ohjauksena nimeltään putkijarrutus, mutta todellisuudessa tämä on agilitytaitoa, ei ohjaustekniikka.Putken 7 voi ohjata kahdella eri tavalla. Jos pääset putkien väliin, pyri hakemaan koira mahdollisimman läheltä kuutosputken ulostuloa. Valssi, lähetys ja pieni saatto putkien välistä toimivat hyvin. Jos puolestaan olet jäänyt koirasta hieman taaemmas, niin auta koiraa liikkeellä vetämällä kohti putkea nro 7, mutta varo ajautumasta liian kauas jatkosta esteelle 8.Ohjaa esteväli 7-8 huolellisesti, sillä valtaosa koirista ottaa putkesta ulostulleessaan katseen ohjaajaan. Olet saattanut kuulla tätä kutsuttavan "kysymiseksi", kun koira ottaa fokuksen ohjaajan. Huolehdi tarkasti, että koira palaa takaisin estefokukseen ja lukitsee hyppyesteen 8. ennen kuin alat valmistautua jatkon ohjaukseen.
 • Esteet 9-18
  Ohjaajan ennakointi hypylle 9 on tärkeää. Lähetä koira esteeltä 8, ja pyri hakemaan sijoittautumista valmiiksi jo lähemmäs estettä 10, kun koira alkaa valmistautua yhdeksikön suorittamiseen. Tee valssi kauempaa esteeltä nro 9, jolloin saat valssin ajoituksen kontrolloinnilla ohjattua koiran myös esteelle 10 suoraan oikealle linjalle. Tästä kauempaa tehdystä valssista muodostuu käytännössä pakkovalssi esteelle 10.Tästä sijoittumisesta on hyötyä, jotta pääset riittävän ajoissa liikkeelle kohti esteiden 11 ja 12 ohjausta. Sama asia kuin alunkin välissä, mitä lähempänä ole 12.:lla koiraa kääntämässä, sitä paremmaksi käännös muodostuu. Tässä kohdin peruskäännös on vallan mainio vaihtoehto 12-13 välille.Harva ohjaaja ehtii vaihtaa puolta esimerkiksi sokkarilla 13-14 välissä. Siivekkeen 14 sijoittelu tekee sen (kuvasta katsottuna) vasemmalta puolelta jatkuen yläpuolelle juoksemisen etenemislinjan kannalta huonoksi vaihtoehdoksi. Jos ehtii sovittamaan liikesuuntansa oikein, voi 14-15 välissä yrittää ehtiä tehdä sokkarin. Muussa tapauksessa tuttu ja turvallinen takaaleikkaus on aina vaihtoehto, mutta tällä kertaa mielenkiintoisella rytmityksellisellä twistillä. Jos nimittäin lähdet takaaleikkauksesta liikkeelle koira hypätessä vasta hyppyä 15, tai niin ettei sen pää ole vielä kääntynyt alastulosta tarpeeksi, saattaa se ajautua esteelle kuusitoista väärältä puolelta. Salaisuus piilee oman liikkeelle lähdön ajoituksesta, ohjaajan liikesuunnassa ja erityisesti siinä mitä koira katsoo.Ennenn hyppyä nro 17 kannattaa koiraa vähän linjata kohti oikeaa putken suuta. Tässä harmonisen rytmin löytäneet voivat käyttää taas kerran vastakääntöä, mutta useimmille suosittelemme peruskääntöä perusohjauksen hiomiseksi kuntoon.
 • Esteet 19-30
  Hypyllä 19 on jälleen suositeltava olla varsin lähellä koiraa. Rytmitä käännös oikeanlaisella jarrutuksella, irrotuksella ja oikea-aikaisella liikkeellelähdöllä jatkoa ajatellen. Vahva vaihtoehto on tehdä sokkari 20-21 väliin, jonka jälkeen peruskääntö ja lähetys kohti keppejä. Tällä viikolla vastakääntö sopii moneen paikkaan hämmästyttävän hyvin, sitä voi kokeilla tähänkin kohtaan, mutta siitä ei missään nimessä kannata tehdä perusohjauksen korviketta.Jos keppien jälkeen tekee myös vastakäännöksen, aletaan olla johdonmukaisuuden kannalta vaarallisilla vesillä. Nyt koira on saanut useita kertoja suorittaa rataa ohjaajan selän takana ilman vaatimusta tulla tiukasti ohjaajaa kohti. Tällöin saattaa ilmetä vaikeuksia 24-25 välin ohjauksessa - kokemuksemme mukaan moni (usein peruskäännöksen sijaan vastakäännöksellä käännettävä koira) uhkaa irrota takana olevaan ansaputkeen 6/13. Pyörähtäminen tässä välissä (24-25) saattaisi puolestaan kääntää liikaa, ja koiralla on riski suorittaa este 25 väärältä puolelta. Peruskäännöillä, tarkkaan vartalon ja jalkaterien suuntiin ja rytmittämiseen perustuvassa ohjauksessa tälläista ongelmaa esiintyy harvemmin ja tämä väli 25:n takaakierrossa on helpommin hallittu.25:llä on hyvinä vaihtoehtoina tehdä päällejuoksu 25:lla ja takaaleikkaus 26:lla, jos ei ehdi tekemään päällejuoksun ja sokkarin yhdistelmää 25:llä. Molemmissa vaihtoehdoissa, aivan kuten kuin välissä 15-16, on ohjaajan huolehdittava liikkeelle lähtiessään, että koira on ehtinyt 26:lta kääntyä jatkoa kohti 27:ää varten riittävästi. Joku nopsakinttuinen välttyy tämän pohdinnalta pinkaisemalla 26-27 väliin sokkarin, mutta muille se on tärkeä pohdinta, kun he valmistautuvat samalla jo 27:llä takaaleikkaukseen kohti 28:aa.

  Takaaleikkauksessa 27:llä on sokkariin verrattuna etu esteen 29 ohjauksen kannalta. Sokkarissa ohjaaja ajautuu lähemmäs 27:aa, jolloin on pidempi matka ehtiä 29:lle ajoissa pakkovalssiin ja sokkariin. Takaaleikkaaja laittaa koiran töihin ja siirtyy odottelemaan koiraa rauhallisemmassa tempossa.

 • Esteet 31-42
  Puomin jälkeen jo happojen painaessa jalkoja lähtee radan suoraviivainen osuus. Esteasettelu tuottaa tässä oman haasteensa, joten vaikka eteneminen on näennäisesti suoraviivaista, joutuu olemaan tarkkana ja hienosäätämään koiran etenemislinjaa. Käytyään kääntymässä 36:lla, on koira hyvä saada irtoamaan ja lähtemään itsenäisesti 37:lta 38:lle. Ohjaajan kannattaa hakeutua leijeröimällä, eli jättämällä esteen itsensä ja koiran väliin, ottamaan koiraa vastaan hypyltä 39. Tässä piilee pieni juju. Moni jättää koiran irroittamisen putkeen 38 liian ylimalkaiseksi ja lähtee oikaisemaan väliin jäävän putken ohi. Väärin tehtynä ohjaajan liikesuuntaan tulee liian suuri muutos, ja koira tulkitsee sen ohjauslinjan muutokseksi. Pitää olla tarkkana koiran lukittamisessa esteelle 38, ennen kuin lähtee oikaisemaan. Muuten tulee helppo kielto tai jopa hylkäys koiran valitessa putken kahdeksantoista putken kolmekasi sijaan.Jos voimaa riittä jaloissa, on sokkari 40-41 väliin oiva vaihtoehto. Sieltä käännös huolellisesti, ja terävä spurtti maaliin ja iso tuuletus :).


Möllien rata

2016-w07_treeniviikko_mollit


 • BONUS möllikoirille: pinkit neliöt ja lilat ympyrät
  Mustat neliöt on helpompi versio viikkoradasta möllikoirille. Voit halutessasi valita sen suoritusvaihtoehdoksesi.


Näillä miettein uuteen viikkoon! Positiivista mieltä ja sylintäydeltä onnistuneita treenejä!

Teemu ja Niinu & NAS valmentajat


 

Vuh vuh! Tykkäämme kekseistä!

Verkkopalvelumme käyttää evästeitä (eng. cookies) parantaakseen sivujen toimintaa sekä kerätäkseen kävijätilastoja. Osa verkkopalvelun toiminnoista ei ole käytössä, mikäli et salli evästeiden laatamista.

Vuh vuh! Tykkäämme kekseistä!

Verkkopalvelumme käyttää evästeitä (eng. cookies) parantaakseen sivujen toimintaa sekä kerätäkseen kävijätilastoja. Osa verkkopalvelun toiminnoista ei ole käytössä, mikäli et salli evästeiden laatamista.

Evästeasetukset tallennettu