Viikon agilityharjoitus 41/2024
Huikean hienot MM-kilpailut upeine suorituksineen on takana ja totta kai hieman vaikutteita on otettu viikon radoille. Treeni-iloa!
UUSI KURSSIJAKSOMME alkaa tänään 7.10. - tervetuloa mukaan agilityn, rally-tokon ja hoopersin mukaansa tempaavaan maailmaan :)
Muutama viikko takaperin valmentajamme Teemu Linna kirjoitti blogissa perusohjauksen merkityksestä. Aihe itsellänikin sydäntä lähellä.
Perusohjaustekniikoihin katson kuuluvan peruskääntäminen (erilaiset käännökset ohjauspuolen säilyessä samana), valssit (eli ohjauspuolen vaihtaminen koiran edellä katsoen koiraan), takanaleikkaamiset (puolen vaihto koiran takana) sekä sokeatkäännökset (sokkari, persjättö) (puolenvaihto koiran edellä, ohjaajan ollessa selin koiraan nähden).
Niinun ja Spiikun tyylinäyte peruskäännöksestä
Käytämme ohjauksista nimitystä perusohjaustekniikat, sillä lähestulkoon kaikki muut agilityssa käytettävät keinot koiran ohjaamiseen rakentuvat näitä yhdistelemällä tai muuntamalla radalla olevien erilaisten tarpeitten mukaan. Perusohjaustekniikoiden lisäksi agilityssa tarvittaviin perustaitoihin (agilitytaitoihin) kuuluvat myös taakseohjaus eli koiran lähetys takaakiertoon, päällejuoksu eli vastaanotto sekä lähettäminen/lukittaminen. Kun nämä taidot hallitsee edes kohtalaisesti, selviytyy niitä käyttämällä lähes radasta kuin radasta. Kun ne osaa mestarillisesti, tulee lähes radasta kuin radasta melkoisen taidetta.
Perusohjaaminen ja –tekniikoiden suorittaminen vaatii ohjaajalta oikeanlaista ajoittamista, koiran askelluksen ja hyppytekniikan ymmärtämistä sekä kohtuullisia motorisia taitoja. Oma koiruli vielä pitäisi opettaa ymmärtämään ohjaajan antamia ohjausvihjeitä oikein. Moni saattaa vielä usean vuoden harrastamisen jälkeenkin painia perustekniikoiden parissa. Se useasti johtuu siitä, ettei niiden opetteluun ole alussa osattu panostaa riittävästi.
Nimenomaan perusohjaustekniikat vaativat eniten harjoittelua ohjaajilta ja koirilta. Niihin pohjautuu suurin osa ohjaajien työkaluista. Ne ovat myös mielestäni ensimmäisiä asioita mitä aloittelevan koirakon tulisi harjoitella alkeistason jälkeen. Koira oppii ymmärtämään näitä hyvin loogisia ohjauksia melko nopeasti, jos ohjaaja itse osaa ne kohtalaisesti toteuttaa. Silti itsensä ja koiransa takia tulisi palata usein takaisin perustekniikoiden harjoitteluun. Siis kerrata. Ne ovat taitoja, joiden et halua antaa ruostua! Lisäksi niitä tulisi treenata mahdollisimman tasapainoisesti, jotta taidot säilyisivät yhtä vahvoina. Jos pohja hajoaa, leviää korroosio muuhunkin tekemiseen.
Niinun tyylinäyte takaaleikkauksesta. Mallikoirana bc Rei.
Usein törmää siihen, että kontakteja ja keppejä harjoitellaan runsaasti. Sen lisäksi käydään ehkä ratatreeneissä, joissa mukana on samalla kertaa sekä ohjaajalle että koiralle uusia ja hankalia asioita, vaikkapa leijeröintejä, vastakäännöksiä, back-lapeja tai vaikkapa valko-venäläisiä. Uusien asioiden kiehtoessa perustekniikoiden kertaaminen saattaa unohtua tai jäädä taka-alalle. Kenties niitä ei treenata laisinkaan.
En missään nimessä väitä, etteikö näitä erikoisempia tekniikoita olisi joskus hyvä harjoitella. Niiden aika on, kun perustekniikat ovat hallinnassa. Erikoisemmista ohjaustekniikoista on paljon niiden nimen muistamista tärkeämpää ymmärtää mistä eri vaiheista ne koostuvat ja miksi mikäkin vaihe niitä tehdään. Mikäli ohjaaja ei näitä hallitse, ei koirakaan voi niitä täysin ymmärtää.
Hyvä esimerkki on peruskääntämisen korvaaminen vastakäännöksellä kaarrosten venymisen korvaajana. Se on kuin laittaisi laastaria märkivän haavan päälle, mutta jättäisi antibiootit ottamatta. Ongelmaa korjatessa onkin aina parempi uppoutua ongelman aiheuttajaan, sen sijaan että korjaisi siitä aiheutuvia seurauksia.
Satu Sinisalo (Nurmi) on perusohjaamiseen, rytmittämiseen ja ohjaustekniikoiden opettamiseen erikoistunut valmentajana. Satu on intohimoinen koiraharrastaja, jonka elämään koirat ovat kuuluneet lapsuudenkodista lähtien. Hän on hyvin selkeä, perusteellinen ja kouluttaja. Johdonmukaisuus, oikea-asenne ja perusohjaus ovat teemoja, jotka ovat Satulle erityisen tärkeitä ja näkyvät myös hänen tavassaan kouluttaa.
Osa onnistuvaa harjoittelua on harjoitella turvallisissa ja korkealaatuisissa harjoitteluolosuhteissa. Niinu Agility Sportin koulutukset järjestetään erityisesti agilitykäyttöön suunnitellussa, viralliset kilpailumitat täyttävällä, Niinu Agility Sportin areenalla. Lämpimässä hallissa on sisä-wc:iden ja kahviotilan lisäksi kilpailijoiden ylistämä, agilitykäyttöön huippuluokan ominaisuudet tarjoavat, Saltex®-keinonurmi, Smart-99®-estesarja ja Grip®-avotunnelit.
Niinu Agility Sport on nyt mukana Facebook-sivun ja -ryhmän lisäksi myös Instagramissa tunnuksella @niinuofficial ja Twitterissä ja tunnuksella @NiinuAgility. Joko seuraat meitä?
Jos et ole vielä kuulu Facebook-heimoomme, niin mikset liittyisi iloisen mielen ryhmäämme saman tien? Liittyminen on ilmaista, vapaaehtoista, eikä sido sinua mihinkään!
Intohimoisia ja iloisia treenejä!
Huikean hienot MM-kilpailut upeine suorituksineen on takana ja totta kai hieman vaikutteita on otettu viikon radoille. Treeni-iloa!
MM-kisat pidetään tällä viikolla Belgiassa ja tiedossa on varmasti huikean hienoja suorituksia. Viikon harjoitteisiin onkin otettu vaikutteita viime vuoden maksien MM-kultaa voittaneen Veronica Odonen seminaariradalta. Treeni-iloa!
Koirille taitojuttuja, mutta myös ohjaajille harjoiteltavaa mm. ohjausteknisiä asioita. Ja myös yhteistyön rakentamista totta kai. Treeni-iloa!