Viikon agilityharjoitus 49/2024
Viime viikolla meillä oli ilo saada kv-tason kisaaja ja tuomari Mikko Aaltonen pitämään meille koulutusta ja tällä viikolla mennäänkin hänen kuvioillaan. Treeni-iloa!
Uudet kurssimme alkavat viikolla 51 eli 16.12. - tervetuloa harrastamaan agilitya ja rally-tokoa ammattivalmentajiemme koulutuksessa upeassa hallissamme Espoon Juvanmalmilla!
Tekniikkakentän harjoitteet valmentajamme julkaisevat Facebook-heimossamme.
Tuttavani ihmetteli minulle, mitä ihmettä rytmityskurssilla opetetaan 8 viikon ajan. Kysymys on mielestäni perusteltu. Agilityssa kuulemma jokainen ohjaaja rytmittää. Näin on. Eria asia on miten hyvin he rytmittävät. Tai mitä ohjaajat oikeasti tietävät rytmityksestä.
Emme selvästikään ole viestineet riittävän selkeästi rytmittämisen merkityksestä tai sen opettamisesta. Siis että sitä todellakin voi opettaa – jos osaa.
Eri osa-alueiden merkityksestä agilityssa on varmasti erilaisia mielipiteitä. Siinä missä yhdelle ohjaajalle on tärkeintä koiran omatoimisuus radalla, arvostaa toinen ohjaaja esteettisesti silmiä hivelevää pehmeyttä ja vaivattoman näköistä menoa. Kolmannelle kiksejä tuottaa vauhti ja vaaralliset tilanteet, neljäs löytää ilon silkasta onnesta päästä rakkaan koirulinsa kanssa ylipäänsä vielä tekemään. Viides kisaa voittaakseen muut, kuudes voittaakseen itsensä. Ja niin edelleen. Olemme kaikki erilaisia, yksilöitä.
Uskomme, että hyvin tehty perustyö auttaa tuottamaan pitkällä aikavälillä eniten hyötyä, iloa ja nautintoa. Lajista tai alasta riippumatta. Perusasioiden jankkaaminen voi kuulostaa tylsältä. Sitä se ajoittain saattaa ollakin, erityisesti jos ei nauti opitun kertaamisesta ja hiomisesta huippuunsa. Syventyminen mahdollistaa kuitenkin myös perehtymisen ja avaa silmiä monella tavalla uuden oppimiseen.
Hallilla riitti viikonloppuna jälleen vipinää ja vilskettä, iloista mieltä, naurua ja onnistumisen ja riemun kiljahduksia. Ja tietenkin iloisena heiluvia häntiä ja onnellisia nelijalkaisia . Leirin ohjelmassa oli Tiia Vitikaisen kisanomainen ratatreeni, jolla ohjaajia pidettiin epämukavuusalueella. Opeteltiin mielenkiintoista pakkovalssin muunnelmaa, haastavaa pujottelun aloituskulmaa, leijeröintiä ja niin edelleen. Niinun agilityradalla jatkettiin henkilökohtaisen ohjauskäsialan hiomista. Radalla kokeiltiin ja vertailtiin samaan kuvioon erilaisia ohjausvaihtoehtoja ja niiden vaikutusta jatkoon. Teemun agilitytreenissä lämmiteltiin aluksi koiran estefokusta ja yhteistä rytmiä. Radan keskivaiheilla oli teknisempi osio, ja loppuun todettiin taas että agility on todellakin urheilua. Happojen jyllätessä kropassa, tulee perusosaamisen ja –tekemisen taso esille.
Tiia Söderholmin fysiikkaosio oli jaettu tällä kertaa pienryhmiin, jossa treenattiin agilityradalla tarvittavia taitoja ja annettiin yksilöllistä ohjausta ohjaajalle lajinomaisen harjoittelun tueksi. Pikku-Marin pisteessä käytiin ohjaajien kanssa heidän yksilöllisiä ohjaustoiveita läpi, ja hyppytekniikassa Mari Sydänmaanlakan kanssa tehtiin todella edistyneille suunniteltuja hyppytekniikkaharjoitteita. Leena klinikoilla jatkettiin puolestaan vapaavalintaisiin esteharjoitteisiin syventymistä.
Osallistujien palautetta:
"Aivan Super treenipäivä - nyt ymmärrän miksi tyypit on niin fiilareissa kotiutuessaan Niinun hallilta! Siihen jengiin voi nyt lisätä yhden väsyneen ja hikisen mutta niiiiin tyytyväisen asiakkaan - ja sen väsyneen (& taitavan) koiran/t"
"Loistava treenipäivä – paljon jäi päähän asiaa! Ja sain nimen "ongelmalleni" = oikea rytmitys. Tästä on hyvä jatkaa! Ja Maaliskuun treeniin on jo ilmoittauduttu!".
"Kiitos minunkin puolestani! Vallan mainiot treenit oli! Hyvät treenit oli, itselleni teki ainakin hyvä kun treenit tehtiin hieman pidemmän kaavan mukaan (vaikka mulla olikin hieman kiire loppupäässä)."
"Kiitokset teille tämän päivän treeneistä, olivat hyvät.", "Kiitos päivän treenistä – olen ihan fiiliksissä, tai siis minä ja koirani ollaan"
"Omasta puolestani supersuuret kiitokset muille kurssilaisille avusta radan "rimannostajina""
Yli puolet paikoista on jo mennyt, joten kannattaa toimia nopeasti.
Jos et ole vielä kuulu Facebook-heimoomme, niin mikset liittyisi iloisen mielen ryhmäämme saman tien? Liittyminen on ilmaista, vapaaehtoista, eikä sido sinua mihinkään!
Niinu Agility Sport on Facebook-sivun lisäksi myös Instagramissa tunnuksella @niinuofficial ja Twitterissä ja tunnuksella @NiinuAgility. Seuraa meitä, niin kuulet uusimmat uutiset ensimmäisenä!
Lähiaikojen valmennustarjontaamme voit tutustua osoitteessa https://www.niinuagilitysport.com/tulevat-kurssit/.
Jos haluat saada tietoa ensimmäisten joukossa uusista kursseistamme, niin jätä yhteystietosi meille tällä lomakkeella.
Tämän viikon rata on hieman pidempi ja vaikeusasteeltaan haastavampi kuin muutamien lähiviikkojen radat ovat olleet. Toivottavasti vaihtelu virkistää! Tarjolla on kuitenkin myös pari helpompaa rataversioita sellaisia haluaville.
Jos haluat tulostaa radan, kannattaa se printata PDF-muodossa.
Hypyn 12 jälkeen on rengas nro 13. Sen itsenäinen suorittaminen, auttaa ohjaajaa keskittymään ennakointiin hyppyä 14 varten. Oikein nopea ohjaaja juoksee renkaan taakse sokkarin ja tekee 15:lle peruskäännön. Toinen varsin toimiva vaihtoehto on juosta tekemään päällejuoksun ja sokkarin yhdistelmä 14-15 välissä, jota seuraisi peruskäännös. Se onnistuu juoksemalla A:n puolelta esteen nro 14. Kolmas, aina mahdollinen vaihtoehto on ohjata kuvio takaa, mutta silloin 15:n jälkeen on ansaesteen putki nro 8.
Hyppyjen 17-18 välissä saattaa usein nähdä nykypäivän muotiohjauksen, vastakäännöksen. Peruskäännös on tässä välissä kuitenkin enemmän paikallaan, koska vastakäännös on liian vahva käännös. Sille olisi enemmän perusteluja, mikäli hyppy 18 suoritettaisiin toiselta puolelta (samalta kuin 22/34). Tässä kohdassa se kääntää siis koiraa liian tiukasti.
Esteelle 18 kannattaa mennä ottamaan koira vastaan ohjauksella, jota kutsutaan niistoksi. Niistossa ohjaajan rintakehä ja jalkaterät osoittavat siihen suuntaan mihin rata jatkuu, ja koira ikään kuin – siis vertauskuvallisesti - vedetään kirsusta esteen yli. Tässä tapauksessa ohjaavana kätenä olisi oikeanpuoleinen käsi, ja rintakehä osoittaisi kuvasta katsottuna vasemmanpuoleista seinää kohti.
19 kannattaa ohjata päällejuoksulla, mutta sen jälkeinen jatko on hieman koirakko kohtainen. Tehdäkö heti päällejuoksun perään sokkari, jolloin 20:llä olisi vaihtoehtona peruskäännös tai vastakäännös. Tässä kohtaa, jos valitsee vastakäännöksen, tulee esille ohjausvaiheiden ymmärtämisen merkitys.
Tällaisessa kohdassa tehtävässä vastakäännöksessä on ensin tehtävä hidastusvaihe (jotta koira hidastaa, kasaa ja lyhentää askeltaan parempaa käännöstä varten). Tämän jälkeen ohjaajan on käännettävä kehoa (tällä kertaa koiraa kohti), jonka jälkeen koira saatetaan hyppyesteellä. Tähän asti ohjaus ei käytännössä eroa kääntävästä valssaamisesta mitenkään. Kuvittele siis vaiheessa 1 ja 2 kääntäväsi koirasi valssilla. Ero muodostuu vaiheessa 3: Kun valssissa koira otetaan ohjaajan etupuolelle ja ohjaava käsi vaihtuu estettä edeltäneestä, tehdään vastakäännöksessä tässä kohtaa sokkari.
Koira otetaan samalle puolelle ohjaajaa, jolla se esteelle ohjattiinkin. Selän takana. Koiran ei siis pidä tulla käännöksestä kohti ohjaajaa yhtä tiukasti kuin valsseissa. Tämän perusteella vastakäännökset eivät paranna valssien johdonmukaisuutta, ja niillä tehtäviä tiukkoja käännöksiä. Valssit ovat perusohjaustekniikka, jonka vuoksi pyrimme välttelemään muunnelmia, jotka eivät ole perustekemisen kanssa johdonmukaisia.
Siksi johdonmukaisuuden nimissä mieluummin peruskäännös.
Vaihtoehtona on jatkaa 19:lta siten, että ohjaaja pitää koiran vasemmalla kädellä, ja tekee – yllätys yllätys – takaaleikkauksen. Takaaleikkaamista helpottaa, mikäli piirtää ohjaavalla, eli siis tässä tapauksessa koiran- eli vasemmanpuoleisella kädellä puoliympyrän vastapäivään, samalla kun tekee takaaleikkausliikkeen.
Kellota eri vaihtoehdot. Todennäköisesti yksittäisessä kohdassa vastakäännös on nopein - ja siinä piilee tämän teho-ohjauksen riski. Se toimii, se on houkutteleva, se on helppo, se on nopea. Niissä kohdissa missä sitä käytetään. Mutta mites ne valssit? Jos nekin ovat täysin kunnossa, olet turvassa.
20:n jälkeen ohjaajalla on kiire 22:n takakierron ohjaukseen. 22:lta ohjauksessa kannattaa pohtia omaa sijoittumistaan ja kumpaa puolta juoksee siivekkeet 23-hypyllä. Hyppy 30 ja putki 31 kutsuvat, mikäli liikkeen suunta ja nopeus eivät ole oikeanlaisia. A:lta kepeille 26 viennissä on perus avokulmatreeni. 27-28 väli vaatii ohjaajalta tarkkuutta ja huolellisuutta.
Lähetys putkelta 28 kepeille 29 vaatii koiralta esteosaamista ja –varmuutta. Tällöin jatko olisi vaivaton päällejuoksulla kepeiltä 30:lle. Putkelta 31 liikkeelähdön ajoitus on olennainen. Jos ohjaaja lähtee liian aikaisin liikkeelle, jatko ohjaus heikkenee. Liian myöhäinen lähtö yhdistettynä epäonnistuneeseen ennakointiin 32:lla voisi aiheuttaa ansaputkeen menon.
Lopussa testataan vielä ohjaajan haponsietokykyä pienellä spurtilla, estekulmien asettelulla ja esteväleillä. Helpoissa paikoissa tulee usein virheitä, kun ohjaajan keskittymisen taso ja laatu laskee.
Näillä miettein uuteen viikkoon! Positiivista mieltä ja sylintäydeltä onnistuneita treenejä!
Teemu ja Niinu & NAS valmentajat
Viime viikolla meillä oli ilo saada kv-tason kisaaja ja tuomari Mikko Aaltonen pitämään meille koulutusta ja tällä viikolla mennäänkin hänen kuvioillaan. Treeni-iloa!
Erilaiset erottelutehtävät ovat yksi tämän viikon teemoista. Treeni-iloa!
Tämäkin viikko mennään Annika Af Klerckerin suunnittelemalla radalla. Kisavalmiille ja mölleille on omat harjoitteensa. Treeni-iloa!