Viikon agilityharjoitus 04/2025
Sopivat ohjausvaihtoehdot, ohjaajan sijainnit ja liike, sekä koirien itsenäiset taidot - siinäpä treeniaiheita tälle viikolle. Treeni-iloa!
Helmikuun viimeisellä viikolla alkavat UUDET KURSSIT ovat tulleet myyntiin nettisivuillemme. Tarjolla on kattava valikoima erilaisia AGILITY- ja RALLY-TOKO-kursseja. Jos tarvitset apua oikean kurssin valinnassa - olethan yhteydessä asiakaspalveluumme:)
Tekniikkakentän ja teemakurssien harjoitteet valmentajamme julkaisevat viikon kuluessa Facebook-heimossamme.
Moni viime viikolla kotisivuillamme käynyt huomasi varmasti, että olemme kehittäneet kurssien ilmoittautumista. Uusimme samalla kurssikalenterimme uudennäköiseksi. Jatkossa näet otsikosta suoraan kurssin alkamispäivän ja kellonajan. Lisäksi kalenterista löytyvät kurssin kuvaus, valmennuksen sijainti ja muut valmennukseen liittyvät käytännön järjestelyt kätevästi yhdeltä sivulta. Www-sivustolla on oikeassa laidassa listaus tulevista kursseista, ja kaikki kurssit on koottu kattavasti yhdelle sivulle: www.niinuagilitysport.com/palvelut.
Sunnuntaina 13.3. Citybelgit järjestivät 3-luokkien kilpailut hallissamme. Kokeineina kisajärjestäjinä Citybelgit veivät kilpailut läpi tehokkaasti, ja kaikki toimi moitteettomasti. Sari Mikkilän tuomaroimat radat olivat varsin vauhdikkaat, mutta tarkkana sai olla koko ajan. Pitkät estevälit olivat varsin kiva juttu, ja niitä toivoisi kisoihin useamminkin.
Niinun omat kilpailut menivät myös mainiosti. Nollia tuli yhteensä 5 kappaletta. Hän viiletti Pulmun kanssa tuplanollaan hyvien sijoituksien kera (1. ja 3.). Myös Thor, Spiiku ja Rei kirmailivat nollia. Onnistunut päivä myös omilla koirillamme!
Niinu piti lauantaina 12.3. valmennuspäivän Äetsän Seudun Koirakerhon jäsenille heidän omassa hallissaan. Päivä sujui oikein rattoisasti. Osallistujien taitotaso ja innokkuus yhdessä iloinen tekemisen meininki koirakoiden parissa oli mukavaa seurattavaa. Niinun harjoituksen teemana oli ohjauksen ajoitus ja oikea-aikainen liikkeellelähtö. Valmennuksessa käytiin läpi myös rytmittämistä perusteita syvällisemmin. Oli mukava huomata miten avoimia ja vastaanottavaisia ohjaajat olivatkaan, ja ennen kaikkea oli huikeaa nähdä onnistumisen tunteen riemua.
Mukavaa palautetta tuli jälleen Niinun valmennuksesta:
"Tänään oli hieno päivä nähdä paljon taitavia koirakoita ja varsinkin itselleni antoi erittäin paljon, paljon oon matkallani oppinut mut enempi unohtanut. Iso kiitos huippukouluttaja Niina-Liina Linna, kun tulit kouluttamaan meidän seuralle tänään ? Olit ihan paras ?!"
Kiitokset palautteestasi! Täytyy tunnustaa, että tällainen palaute saa sekä nöyräksi ja kiitolliseksi että onnelliseksi. Onnelliseksi siitä, että on voinut omalla osaamisellaan auttaa muita, mutta nöyräksi ja kiitolliseksi siksi, että saa tehdä tällaista työtä ja auttaa ja palvella muita!
Inka Juntheikki on uusi tuttavuus valmennustiimissämme. Inka on harrastanut agilitya vuodesta 2002, ja kouluttajakokemusta on kertynyt useammalta vuodelta. Akateemisen tutkijan työssä opittu tarkkuus johdatti Inkan modernin eläinkoulutuksen pariin. Inka käyttää koulutuksessa selkeitä rakenteita ja positiivisen vahvistamisen tekniikoita, koska se tekee oppimisesta tehokasta. Tehokkuus tuo vapauden pitää hauskaa ja olla luova treeneissä. Tärkeintä on ilo yhdessä onnistumisesta.
Inkan intohimona on halu lisätä ihmisten ymmärrystä eläinten oppimisesta ja käyttäytymisestä. Tämän takia hän on opiskellut käyttäytymisanalyysiä ja tarkoituksena on opiskella sitä laajemmin. Inkan osaaminen, tausta ja luonne sopivat erinomaisesti yhteen Niinu Agility Sportin tavoitteiden ja arvojen kanssa. Hänen osaamisensa tuo vahvuutta agilityn lisäksi koiran käyttäytymisen hallinnan ja arkitottelevaisuuden palveluihimme.
Jos haluat tulostaa radan, kannattaa se printata PDF-muodossa.
Rengas on asetettu ensimmäiseksi esteeksi mittaamaan koirien esteosaamista. Koska kakkoshypylle vienti on takaakiertoa, saavat ohjaajat, jotka ottavat koiran lähdöstä vastaan, hyvää palautetta koiran estevarmuudesta. Kakkosella voi tehdä peruskäännön tai takaakierto-valssin. 3-4 välissä on todennäköisimmin tiedossa takaaleikkaus.
Riippuen koiran itsenäisyydestä, este- ja ohjaajafokuksen välisestä suhteesta ja ohjaajan rytmitysosaamisesta, voi joku ohjaaja tavoitella putken leijeröintiä. Toinen maistuva vaihtoehto on juosta putkea mukaillen koiran kanssa yhdessä. Leijeröivät ehtivät valssaamaan tai tekemään sokkarin 6-7 väliin, lähempää ohjaavat selviävät pienen hidastuksen ja vedon yhdistelmällä koiran kohti oikeaa putken päätä.
Esteet 8-18
Putkelta 8 ulostultaessa saa pistää tassua toisen eteen rivakasti. Sokkari 8-9 putkien välissä on hyvä vaihtoehto. Mitä lähemmäs keppejä pääsee koiraa ohjaamaan, sitä tehokkaammaksi pujottelun sisäänvienti tulee. Tässä kohdassa on runsaasti hyötyä koiran itsenäisestä esteosaamisesta, samoin kuin erinomaisesta ohjaaja- ja estefokuksen välisen suhteen hallitsemisesta.
A-este 11 saattaa tuoda haasteita koirille, joilla on juoksukontaktit. Väärä putken suu on suoraan kirsun edessä. Pysäytyskontakteillakin saa olla tarkkana, että saa koiran oikeaan päähän putkea, mutta siinä enemmän aikaa ja kontrollia suhteessa koiraan.
Esteelle 14 ehtii putken aikana vaikka ottamaan koiran vastaan, mutta kärsiikö silloin 12 putkesta ulostulo? Jos taas jäät ottamaan koira putken ulostulolta vastaan, joudut lähettämään koiraa esteelle 14. Pahinta mitä tässä 13-14-15 välissä voi tehdä, on jäädä koiran etenemislinjalle valssaamaan, ja siten estämään koiran vapaa eteneminen. Riskinä on myös mahdollisuus, että koira lukee rataa väärin ja menee ansaesteelle. Jos lähetät koiran esteelle 14, on yksi parhaimmista vaihtoehdoista tehdä putken 15 suulla pakkovalssi, josta pääsee ohjaamaan välin 15-18 tehokkaasti.
Puomilta 18 käännytään jyrkästi sivulle. Pidä kiinni koiran loppupään asentoon liittyvistä kriteereistä, jos koirallasi on pysäytyskontaktit. Harva ohjaaja ehtii putken 19 aikana juoksemaan niin pitkälle, että ohjaajan liikelinja esteeltä 20 hypylle 21 olisi sujuva. Muussa tapauksessa on olemassa riski, että koira törmää ohjaajan jalkoihin. Ole siis varovainen, jos yrität tätä vaihtoehtoa. Tuttuun tapaan tarjolla on vahvaa takaaohjautumista, ja tiukkaa takaaleikkaamista 21-22 välille. Hyppyä 21 ei tule suorittaa kuvasta katsottuna alakautta, sen verran mahdottoman paljon pidempi etenemismatka siinä kohdassa on.
Takaaleikkaamalla koiran saa lähetettyä helpommin irtoamaan ja kenties mahdollistamaan jälleen keskellä olevan putken leijeröinnin. Leijeröimällä pääset tekemään esteiden 25-26 väliin valssin. Samalla pystyt kiertämään puomin sellaisella liikelinjalla, että tuet koiran irtoamista kepeille 27.
PSST! Tosi prot voivat kokeilla lähettää koiran putkesta 26 omatoimisesti kepeille 27, ja leijeröidä sen jälkeen puomin. Tällöin jatkoa on todella helppo. Jos onnistuit, niin lähetä siitä meille video vaikkapa Facebook-seinällemme www.facebook.com/niinuagilitysport!
Kuten niin monesti agilityssa, ohjaajan oikea-aikainen ja oikeanlainen liikkuminen ja sijoittuminen suhteessa ratakuvioon ja koiran etenemislinjaan ovat ratkaisevassa asemassa.
Jos et leijeröi, on kepeiltä lähdettäessä kiire. Omatoiminen esteosaaminen helpottaa tässäkin, sillä jos pääset ottamaan sivuttaista etäisyyttä kepeiltä, parannat mahdollisuuksia ohjaukselle 29-30 välillä. Paras vaihtoehto on juosta putken 29 oikealta puolelta noin metrin putken suun ohi juuri sillä hetkellä kun koira menee putkeen. Putken aikana on hyvä tulla pakkovalssiin putken suulle 31.
Jos taas otit haasteemme vastaan, ja onnistuit siinä, on jatkoon muitakin vaihtoehtoja. Voit mennä putken ulostulolle ottamaan koiraa vastaan, ja tehdä siinä niisto-sokkarin 29-30 väliin. Sen perään sopii hyvin esimerkiksi valssi esteiden 30-31 välissä.
Liika etumatka putken 31 aikana ei ole hyödyksi, odota mieluummin koiraa. Huomaa myös, että putkesta 32, joka on siis sama este kuin numero 26, käännytään tällä kertaa 90° vasemmalle, tällä kertaa toiseen putkeen. Tee siis selkeäksi koirallesi erottelu, milloin putkesta saa jatkaa täysillä suoraan, ja milloin taas pitää kääntyä. Tässä kohdassa järkevin vaihtoehto on selkeästi leijeröidä puomi tässä välissä. Mikäli koirasi ei vielä hallitse itsenäistä suorittamista, saatat joutua koiran opettamispuuhiin :).
Hypylle 34 vienti vaatii tarkkuutta ajoitukseen ja oikeanlaista sijoittumista ohjaajalta. Riskinä voi olla, että koira pitkän kuljetuksen aikana koettaa etsiä tekemistä, ja koettaa bongata hypyn 16/20. Tämän jälkeen rata päättyy puomin kontaktille, eli pääset vahvistamaan sen suoritusta suorituksen lopuksi.
Jos haluat tulostaa radan, kannattaa se printata PDF-muodossa.
Näillä miettein uuteen viikkoon! Positiivista mieltä ja sylintäydeltä onnistuneita treenejä!
Teemu ja Niinu & NAS valmentajat
Jos et ole vielä kuulu Facebook-heimoomme, niin mikset liittyisi iloisen mielen ryhmäämme saman tien? Liittyminen on ilmaista, vapaaehtoista, eikä sido sinua mihinkään!
Niinu Agility Sport on Facebook-sivun lisäksi myös Instagramissa tunnuksella @niinuofficial ja Twitterissä ja tunnuksella @NiinuAgility. Seuraa meitä, niin kuulet uusimmat uutiset ensimmäisenä!
Jokainen koira ansaitsee parasta. #nutrolin #acana #orijen
Sopivat ohjausvaihtoehdot, ohjaajan sijainnit ja liike, sekä koirien itsenäiset taidot - siinäpä treeniaiheita tälle viikolle. Treeni-iloa!
Viikon harjoitteisiin lisättiin vauhtia, jotta saadaan ohjaajatkin kunnolla liikkeelle. Treeni-iloa!
Tästä se pärähtää käyntiin uusi treenijakso täydellä tohinalla. Treeni-iloa!