Viikon agilityharjoitus 49/2024
Viime viikolla meillä oli ilo saada kv-tason kisaaja ja tuomari Mikko Aaltonen pitämään meille koulutusta ja tällä viikolla mennäänkin hänen kuvioillaan. Treeni-iloa!
Uudet kurssimme alkavat viikolla 51 eli 16.12. - tervetuloa harrastamaan agilitya ja rally-tokoa ammattivalmentajiemme koulutuksessa upeassa hallissamme Espoon Juvanmalmilla!
Tekniikkakentän ja teemakurssien harjoitteet valmentajamme julkaisevat viikon kuluessa Facebook-heimossamme.
Moni viime viikolla kotisivuillamme käynyt huomasi varmasti, että olemme kehittäneet kurssien ilmoittautumista. Uusimme samalla kurssikalenterimme uudennäköiseksi. Jatkossa näet otsikosta suoraan kurssin alkamispäivän ja kellonajan. Lisäksi kalenterista löytyvät kurssin kuvaus, valmennuksen sijainti ja muut valmennukseen liittyvät käytännön järjestelyt kätevästi yhdeltä sivulta. Www-sivustolla on oikeassa laidassa listaus tulevista kursseista, ja kaikki kurssit on koottu kattavasti yhdelle sivulle: www.niinuagilitysport.com/palvelut.
Inka Juntheikki on harrastanut agilitya vuodesta 2002, ja kouluttajakokemusta on kertynyt useammalta vuodelta. Akateemisen tutkijan työssä opittu tarkkuus johdatti Inkan modernin eläinkoulutuksen pariin. Inka käyttää koulutuksessa selkeitä rakenteita ja positiivisen vahvistamisen tekniikoita, koska se tekee oppimisesta tehokasta. Tehokkuus tuo vapauden pitää hauskaa ja olla luova treeneissä. Tärkeintä on ilo yhdessä onnistumisesta.
Inkan intohimona on halu lisätä ihmisten ymmärrystä eläinten oppimisesta ja käyttäytymisestä. Tämän takia hän on opiskellut käyttäytymisanalyysiä ja tarkoituksena on opiskella sitä laajemmin.
Jos haluat tulostaa radan, kannattaa se printata PDF-muodossa.
Alussa estekulmilla ja asetteluilla on luotu haastetta. Sekä 1. esteen suorittamiseen (ansaputki näkyy hypyn takaa) että hypyn 4/42 sijoittelu muodostavat pohdittavaa ohjaajan liikelinjojen miettimiseen.
Sokkari estevälissä 3-4 on useimmille paras vaihtoehto, ja moni varmasti houkuttelee vastakääntö esteiden 4-5 ja 5-6 väleissä. Koiran hypätessä toistuvasti vastakäännössä selän takana, saattaa tämä näkyä valssien suorittamisessa, joten ole tarkkana ja käytä vastakäännöstä harkiten.
Kepeiltä on tiukka käännös, jossa on vielä houkutteen ansaputki (18). Välittömästi kepeiltä pitää taas kääntää koira pituudelta tiukasti, kun pituuden takana houkuttelee ansaputki, tällä kertaa este 19. Ohjauksen ajoitusten, siis kiihdytyksen, jarrutuksen ja käännöksen suhteen saa olla tarkkana.
Tämän jälkeen mennään pitkään suoraan, mutta parhaimmalla juoksulinjalla on esteitä edessä. Huolehdi oikeanlaisesta sijoittumisesta kuviota varten radalla, jotta pääset etenemään vaivattomasti.
12. hypyn jälkeen saattaa ohjaaja löysätä, eli hidastaa. Tällöin koira voikin vahingossa vaihtaa radanlukumoodista kysymisvaiheen päälle, ja pahimmassa tapauksessa napsahtaa väärään päähän putkeen. Tämän voi estää ohjaamalla loppuun asti tilanteen, ja liikkumalla reippaasti linjalla kohti putkea 13.Esteelle 14 on hyvä varmistaa, että koira menee takaa, mutta ei kuitenkaan voi jättää koiraa aivan oman onnensa nojaan. Pujotteluhakuiset koirat nimittäin livahtavat kepeille varsin hanakasti. Ohjaajalla on kuitenkin kiire 16 takaakierron ohjaukselle, joten jälleen pitää olla sekä hereillä että tarkkana tätä kohtaa ohjatessa. Nopsakinttuinen tekee 16:lle pakkovalssin ja sokkarin. Toinen voi valita takaaleikkauksen (kutsutaan myös viskileikkaukseksi).
Putkin 18-19 välissä on syytä olla tarkkana, että koira irtoaa putkeen oikein. Ja juuri kun se on päässyt rallattelemaan ja irtoamaan, tarvitaankin hieman hallintaa: 20:lle pitää saada koira oikealta puolelta. Pieni juoksurytmin muutos (so. hidastus) juuri ennen kun koira menee putkeen, niin saat sen kiinnittämään huomiota ohjaajaan putken suorittamisen jälkeen, ja näin 19-21 välin ohjaamisesta tulee helpompaa.
Putkelta ulostullessaan koira pitää saada lukitsemaan myös hyppy 23, mutta sitten onkin edessä tiukka käännös. Tähän kohtaan vastakäännös lienee parhaita ohjausvaihtoehtoja, sillä siitä pääsee tässä kuviossa kätevästi jatkamaan valssaamalla 24 ja 25 hyppyjen jälkeen. Aina on tietty mahdollista kokeilla myös peruskäännös ja valssi 24-25 välissä, jonka perään peruskäännös linjaten koira hyppäämään 25:ltä oikeaan päähän kohti putkea.
Putken jälkeisessä jatkotilanteessa kannattaa katsoa kuviota isommassa kuvassa. Kummalta puolelta esteen 28 suorittamalla on radan jatkamisen kannalta on mielekkäämpää lähestyä estettä 29? Kuvasta katsottuna oikean- vai vasemmanpuoleisen siivekkeen kautta? Pohdi vastausta hetki, ennen kuin jatkat eteenpäin lukemista.
Koiralle olisi parempi lähestyä 28:aa oikean siivekkeen kautta, tulee sujuvampi ja pyöreämpi linja. Mutta matka on pitempi. Toisaalta jos koiraa kääntää 27:lla tiukemmin, niin sen vauhti hidastuu, ja sekin kuluttaa aikaa. Pitäisikö pyörittää jomman kumman siivekkeen ympäri?
Ei kannata. Todennäköisesti kaikilla pienemmillä koirilla 28 kannattaa suorittaa kuvassa vasemmalta siivekkeeltä hypäten ja kiertäen 29:ää kohti oikean siivekkeen kautta. Aniharva ja ehkä vähän suoraviivaisesti hyppäävä maksikoira voi kokeilla ohjata päinvastaista reittiä, mutta silloin matka 28-29 väissä on pidempi, ja lähestymiskulma 29-30 väliä ajatellen heikompi.
29-32 välissä hyvin irtoavan koiran esteosaamista ja irtoavuutta voi kokeilla, muut pystyvät hyvin juoksemaan koiran rinnalla tämän välin. Etuna irtoamisessa olisi päästä hieman vedättämään koiraa ja parempiin asemiin jatkoa ajatellen.
Hypyllä 33 kannattaa nimittäin olla lähellä sekä estettä että koiraa ja valssata, jos pystyy. Valssin perään kaksi estettä perusohjausta, lähetys putkelle 36 ja vastaanottamaan putken 36 ulostulolta.
Jos valssiin ei ehdi, voi tehdä peruskäännöksen ja mennä 34:n kuvassa katsottuna vasemmalta puolelta ja takaaleikata ennen 35:ä. Näin ohjaaja saa informoitua koiralle käännöstä kohti putkea 36. Hieman ekstrememmästä kikkailusta pitävät voivat kokeilla taitojaan lähettämällä ensin koiran 33:lle, aloittamalla tekemään 33:n käännöksen kohdalla valssia ja liikkumalla kiertäen 34 vasemmalta puolelta. Kun koira on kääntynyt, vaihdetaankin ohjaus valssin sijasta sokkariksi.
Valssin ja sokkarin yhdistelmästä muodostuneen ohjauksen kuulee joskus nimellä flippi. Tämän ohjauksen etu olisi, että ohjaaja voi 34 taakse kierrettyään tehdä 34-35 välissä sokkarin, ja näin omalla liikelinjallaan vetää koiran kätevästi esteeltä 35 putkelle 36. Muista putkijarru, sillä edessä on tiukka käännös.
Jälkimmäisillä vaihtoehdoilla tulee kiire putken 36 ulostulolle. Esteellä 29 tekemäsi valinta (ja mitä koirasi radanluku- ja esteosaaminen mahdollistaa) vaikuttavat 7 esteen päähän!
Putken 36 ulostulossa kannattaa olla kasvot kohti numero 37 ja merkata koiranpuoleisella, eli vasemmalla kädellä koiralle, että sen haluaa kääntää tiukasti putken jälkeen ulkokaarteelle.
Tällä viikolla olemme jättäneet tiukan paikan myös aivan radan loppupuolelle. Miten saada koira 41:n takaakierrolle ja hyvällä linjalla sieltä 42:lle? Yksi vaihtoehto olisi lähettää 39:lle ja saada vähän tilanteessa tarvittavaa etumatkaa, ja sitten yrittää työntää koira kuvassa katsottuna yläpuolelta 41:lle. Mutta se on pitkä reitti, ja matkan jatkamisen kannalta huono lähestymissuunta.
Toinen vaihtoehto on lähettää 39:lle, ja juosta sokkari 40-41 väliin, josta ohjaaminen onkin jo helpompaa. Entä poispäinkääntö? Me Niinu Agility Sportissa emme suosita poispäinkääntöä ohjaustekniikkana käytännössä koskaan. Sen hallintavaiheessa koira kysyy sen verran kauemmin ohjaajalta, että oikein tehty takaaleikkausohjaus voittaa sen useilla kymmenyksillä. Kokemuksemme mukaan aika harva osaa tätä ohjausta tehdä oikein, joten suosittelemme kokeilemaan ja treenaamaan.
Oikeanlainen takaaleikkausohjaus ei ajassa käytännössä häviä niille, jotka ehtisivät sokkarin tekemään, mutta poispäinkääntö saattaa huonosti onnistuneena olla puolikin sekuntia hitaampi tässä välissä. Aina on myös mahdollista opettaa koiralle suuntakäskyt ja takaakiertokäsky, jolloin tämän kuvion ohjaaminen helpottuu huomattavasti.
Jos haluat tulostaa radan, kannattaa se printata PDF-muodossa.
Näillä miettein uuteen viikkoon! Positiivista mieltä ja sylintäydeltä onnistuneita treenejä!
Teemu ja Niinu & NAS valmentajat
Jos et ole vielä kuulu Facebook-heimoomme, niin mikset liittyisi iloisen mielen ryhmäämme saman tien? Liittyminen on ilmaista, vapaaehtoista, eikä sido sinua mihinkään!
Niinu Agility Sport on Facebook-sivun lisäksi myös Instagramissa tunnuksella @niinuofficial ja Twitterissä ja tunnuksella @NiinuAgility. Seuraa meitä, niin kuulet uusimmat uutiset ensimmäisenä!
Jokainen koira ansaitsee parasta. #nutrolin #acana #orijen
Viime viikolla meillä oli ilo saada kv-tason kisaaja ja tuomari Mikko Aaltonen pitämään meille koulutusta ja tällä viikolla mennäänkin hänen kuvioillaan. Treeni-iloa!
Erilaiset erottelutehtävät ovat yksi tämän viikon teemoista. Treeni-iloa!
Tämäkin viikko mennään Annika Af Klerckerin suunnittelemalla radalla. Kisavalmiille ja mölleille on omat harjoitteensa. Treeni-iloa!