Viikon agilityharjoitus 04/2025
Sopivat ohjausvaihtoehdot, ohjaajan sijainnit ja liike, sekä koirien itsenäiset taidot - siinäpä treeniaiheita tälle viikolle. Treeni-iloa!
Helmikuun viimeisellä viikolla alkavat UUDET KURSSIT ovat tulleet myyntiin nettisivuillemme. Tarjolla on kattava valikoima erilaisia AGILITY- ja RALLY-TOKO-kursseja. Jos tarvitset apua oikean kurssin valinnassa - olethan yhteydessä asiakaspalveluumme:)
Tekniikkakentän ja teemakurssien harjoitteet valmentajamme julkaisevat viikon kuluessa Facebook-heimossamme.
Tänä viikonloppuna kirmailtiin NAS-pilotin 7. leiri. Aurinkoisen kevätsään siivittämänä päivä oli hallin sisälläkin täynnä riemua ja onnistumisen tunteita. Kehitys ryhmäläisillä on jatkunut erinomaisena, ja kesän kisakauden kolkuttaessa ovella alkaa kuntohuippu pikkuhiljaa häämöttää.
Tehty työ tuottaa tulosta. Harjoittelun laadulla ja oikeanlaisiin yksityiskohtiin paneutumalla onnistuttiin löytämään osallistujien kesken isoja riemuvoittoja. Leenan klinikassa tarkasteltiin yksittäisten esteiden kehityskäyriä, ja olihan siellä mykistäviä parannuksia tapahtunut reilun puolen vuoden aikana. Niinu intervalliklinikassa treenattiin kisaamista, kisahermojen hallintaa ja sopivaa asennetta. Teemun ratatreenissä riitti haastetta vauhdin ja sekä estevälien että -kulmien asettelun avulla. Ja Tiia veti totuttuun tapaan ohjaajien fysikkatreenin.
Gamesin toinen osa, Gambler, oli vuorossa sen jälkeen. Siihen Merja oli valinnut David Bozakin ratapohjan. Ratapohja oli tosi kiva ja tarjosi paljon purtavaa, haastetta harmaille aivosoluille. Lopun Gamble-osuudessa oli kaksi tasa-arvoista vaihtoehtoa, ja siinäkin riitti pohdittavaa. Muutama sai omansa onnistumaan jo ensimmäisellä yrityksellä, ja muutamien kanssa hiottiin miten irtoamista ja este-erottelua vahvistetaan. Tässäkin osallistujat tekivät 1-2 vetoa, jonka jälkeen koirat pääsivät huilimaan.
Päivän päätteeksi Niinu oli kasannut Anthony Clarken radoista koosteen, joista hän oli koostanut pitkiä estevälejä ja ovelia esteasetteluja yhdistämällä erinomaisen radan. Siinä saatiin yhdistettyä vauhdin, hyppykulmien ja pujottelun sijoittelun avulla erinomainen kokonaisuus. Harald pääsi varakoiran ominaisuudessa ensi kerran pitkään aikaan tosi toimiin, ja toimi ajoittain kuin unelma. Välillä piti kerrata vaikeampia kohtia, mutta sen kanssa oli kyllä todella mukava tehdä!
World Agility Open kilpaillaan tänä vuonna Englannissa, kilpailupäivät ovat 13.-15.5.2016. Suomesta on jälleen lähdössä matkaan upea joukkue, jossa on kerrassaan erinomainen yhteishenki. Joukkueeseen tuli valitettavasti pari viime hetken muutosta, mutta onneksi tuuraajiksi saatiin a-luokan vahvistuksia. Lisää WAO-kuulumisia on siis luvassa kuukauden päästä!
Alla olevat radan jaottelu numeroituihin estepätkiin kuvastaa useimmin käyttämäämme jakoa, joihin radan kouluttaessa jaamme. Jaotteluissa on kuitenkin yksilöllisiä eroja, kuten agilityn valmentamisessa aina kuuluu olla. Kun yhden kanssa treenataan yksittäisen esteen suorittamiseen liittyviä yksityiskohtia, voidaan jonkun toisen kanssa mennä rata alla kuvatussa järjestyksessä. Kolmannen kanssa emme suorita kaikkia pätkiä, neljännen kanssa teema voi olla nollatreeni 1-23. Viidennen tavoitteena mennä rata alusta loppuun asti - mahdollisista virheistä huolimatta, kuudennen kanssa hiotaan 2-3 esteen kuviota.
Harjoituksesta muodostuu aina uniikki kokonaisuus, joka on räätälöity täsmälleen koirakon kulloisetkin tarpeet huomioiden. Radassa on ”pituutta” yli normaali kilpailuradan useista syistä: Sitä tekevät eritasoiset koirakot. Siinä pitää olla haastetta sadoille eri harrastajille. Sen pitää haastaa kulloinkin ohjaajat ulos epämukavuusalueeltaan. Joku saattaa suorittaa rataa parikin kertaa viikossa. Kaikille se tarjoaa hyvää mielikuvaharjoittelua ja radanopettelutreeniä.
Hyvän mielen agilitytreenejä, rakas lukijamme :)!
Jos haluat tulostaa radan, kannattaa se printata PDF-muodossa.
Esteet 7-14
Tämä kuvio osoittautui kinkkiseksi. Jos putkijarru kutoselta puuttuu, saattaa moni koira sutaista putkesta pitkälle. Siinä missä kutoselta on matkaa seiskalle, on matka seiskalta kasille lyhyt, ja pitäisi saada koira ohjattua takaakierrolle. Vaihtoehtoina on tehdä pakkovalssi 7:lle ja välistäveto 8-9 välissä tai valssata 7:n takana, ohjata takaakierto 8:lle ja tehdä joko pakkovalssi tai pakkosokkari (japanialainen) 8-9 väliin.
Tästä urku auki kohti keppejä 11. Osa koirista haaveilee ansaputkesta 18, mutta heille pieni rytminmuutos ennen putkea auttaa kääntämään koiran nenän kepeille. Tämä kulma ei ole niin vaikea miltä se paperilla saattaa näyttää - varsinkaan, ja tietenkin, koirille, jotka osaavat kepit jo hyvin. Ohjausvaihtoehtoina on törkkäistä ja takaaleikata (knuutitus), törkkäistä ja päällejuosta tai lähettää koira + päällejuosta keppien päässä. Tällaisia keppikulmia (ja jatkoja) viljellään nykyään kisoissa miltei harva se viikonloppu, joten niitä on pakko treenata myös viikkoradoilla.
Keinulta liikkelle lähtö on avain toimivaan rytmiin ja ohjaamiseen tässä välissä. Selkeästi paras vaihtoehto oli 15 takaakierron ohjauksen jälkeen tehdä valssi, ”tönäistä” koira takaakiertoon kuudelletoista astumalla sen etenemislinjalle ja tehdä päällejuoksu 16.:lle. 17 parhaat tulokset tulivat päällejuoksun ja sokkarin yhdistelmällä, eli saksalaisella. Tällöin ohjaajat juoksivat keppien ja putken välistä.
Moni ehti tehdä vielä sokkarin 18-19 välissä. Mikäli toimit näin, pidä huoli että linjaat koiraa 19:lla kohti putkea 20. Moni on rynnännyt vauhdin hurmassa koiran linjalle 19-20 välissä ja saanut aikaan joko ison kaarroksen tai jopa suoranaisen kiellon. Toisilla saattaa tulla kiire sokkariin, joten muista että aina voi takaaleikata!
Useampikin rohkea on yrittänyt 17:lta lähettää koiraa putkelle 18 ja leijeröidä (=jättää este väliin, tässä tapauksessa juosta pujottelukeppien alapuolelta kuvasta katsottuna). Jokaisella on koira keskittynyt keppien aloittamiseen putkeen irtoamisen sijasta. Ongelmana oli ohjaajan ”oikominen”, eli 17.:lta ei ohjattu koiraa riittävästi irroittamisen vaatiman lähetyksen onnistuakseen. Onnistuisiko sinun koirasi tässä?
Putken 24 jälkeen koira meinaa mennä puomille. Ohjaajan kannattaa sijoittua koiran tullessa putkesta siten, että ohjaaja peittää puomin näkyvyyden ja koiran puoleinen jalka on taempana. Näin saadaan lisää tehoa renkaalle irtoamiseen. Usemmalla koiralla on ollut renkaalla ongelmaa, eli sitä parempi mitä aiemmin koirasi esteen lukitsee ja pääsee keskittymään sen suoritukseen.
Pituudelle 26. tulee vähän kiirus. Kiiruhtaessa koira meinaa olla estefokuksessa. Näin koira lähtee irtoamaan väärään päähän putkea, ja kääntö putkeen 27 on haastava. Hae tässä omaa liikelinjaasi 25-26 välissä, ja tee selvä rytminmuutos käännöstä varten. Veto putkeen on vaativa, mutta onnistuu oikea-aikaisella ja oikeanlaisella rytmityksellä.
Muutamat rohkeat ovat tässäkin välissä yrittäneet leijeröidä. Ja hyvin esteille irtoavalla ja rataalukevalla koiralla se voi onnistua. Leijeröinnin kohde on tällöin puomi. Onnistuakseen on leijeröinnissä oltava samanlainen alkutilanne kuin toistakin puolta juostessa, mutta ohjaajan on osattava päästää koira irtoamaan renkaalle ja pituudelle samanaikaisesti kuin hän itse kiertää liikesuuntansa puomin toiselle puolelle. Onnistuuko? Tämä vaatii hyvää ja itsenäistä renkaan ja pituuden estesuoritusosaamista.
Tämä kannattaa ohjata kuvasta katsottuna esteiden yläpuolelta. Moni koira vaatii käännön 27-28 välissä. Tämän jälkeen ohjaajalla saattaa tulla kiire 30:n päällejuoksuun. Siitä selvittyä useampikin ohjaaja innostui kirmaamaan täyttä vauhtia suoran putkelle 32. Huomaten sen jälkeen olevansa yhtä aikaa koiransa kanssa putken suulla. Siinä on edessä juoksukilpailu - mennäkö koiran kanssa kuvassa katsottuna yläkautta, vaiko valita helpompi tapa: vastapuolen törkkäisy.
Itse asiassa jos ohjaaja miettii ohjausvaihtoehtoa putken 32 suulla ollaan liian myöhässä. Päätös pitää tietenkin tehdä jo rataantutustumisessa. Ja toteutuksen kannalta kuvio alkaa viimeistään 30:n hypyltä. Jos aiot leijeröidä kepit, kannattaa tässä lähtä liikkeelle vasta yhdessä koiran kanssa vedättämisen sijaan. Odottamalla koiran laskeutumista saat sen sinkoamaan täyteen vauhtiin kanssasi, ja irtoamaan helpommin 31-32 väliin. Näin pääset oikaisemaan vastapuolen törkkäisyyn kepeille 33.
Vastapuolen törkkäisyn voi ajatella kuin pakkovalssin. Vasen käsi keppien ykkösväliin. Jalkaterä osoittaa myös ykkösväliin. Rintakehä kohti ykkösväliä. Katse kohti ykkösväliä. Odota, että koirasi tulee putkesta kohti kättäsi, ja juuri kun se on ykkösvälissä, vaihdat ohjaavaksi kädeksi oikean käden, ”teet valssin” loppuun ja lähdet kulkemaan yhdessä pujottelua ja loppusuoraa kohti.
Jos haluat tulostaa radan, kannattaa se printata PDF-muodossa
Tällaisilla pohdinnoilla uuteen viikkoon! Positiivista mieltä ja keväisiä fiiliksiä treeneihin!
Teemu ja Niinu & NAS valmentajat
Jos et ole vielä kuulu Facebook-heimoomme, niin mikset liittyisi iloisen mielen ryhmäämme saman tien? Liittyminen on ilmaista, vapaaehtoista, eikä sido sinua mihinkään!
Niinu Agility Sport on Facebook-sivun lisäksi myös Instagramissa tunnuksella @niinuofficial ja Twitterissä ja tunnuksella @NiinuAgility. Seuraa meitä, niin kuulet uusimmat uutiset ensimmäisenä!
Jokainen koira ansaitsee parasta. #nutrolin #acana #orijen
Sopivat ohjausvaihtoehdot, ohjaajan sijainnit ja liike, sekä koirien itsenäiset taidot - siinäpä treeniaiheita tälle viikolle. Treeni-iloa!
Viikon harjoitteisiin lisättiin vauhtia, jotta saadaan ohjaajatkin kunnolla liikkeelle. Treeni-iloa!
Tästä se pärähtää käyntiin uusi treenijakso täydellä tohinalla. Treeni-iloa!